Традиції освіти Ірпеня: не змінюємо, а примножуємо!

Уже традиційно щороку на базах освітніх закладів Приірпіння відбуваються  навчально-методичні заходи в рамках січневої конференції педагогічних працівників. У поточному навчальному році освітянський фестиваль проходив під гаслом “Компетентний учитель в сучасному освітньому процесі на шляху створення Нової української школи”.

Науково-методичний центр управління освіти і науки ІМР творчо і креативно підійшов до організації заходів. Головне завдання сучасної методичної служби – в якісному науково-методичному супроводі освітнього процесу, ретельному вивченні педагогічних запитів, точковому та загальному моніторингу потреб освітян для їх професійного зростання. Саме тому в рамках освітянського фестивалю були проведені масштабні семінари і тренінги з залученням спеціалістів, науковців, видавництв, авторів підручників, керівників майстер-класів та організаторів різного роду методичних заходів. Більшість із них пройшли на базі Ірпінського НВО “ІЛІТ-МАН”.

Стратегічні напрями та перспективи розвитку географічної освіти в контексті Нової української школи, розвиток інтеграційних процесів у природничій науці, сучасні підручники, атласи, методичні посібники висвітлили запрошені спікери: Іван Савчук – старший науковий співробітник сектору територіальної організації суспільства, канд. географічних наук Інституту географії АН України; Валерій Совенко – завідувач відділу географії, економіки та краєзнавства кафедри природничо-математичних дисциплін КНЗ КОР “КОІПОПК”. Педагогів захопили фахові та мотивуючі виступи науковців. Основні вимоги до компетентного учителя в сучасному освітньому процесі представила Янковська Т.П., вчитель географії та економіки Ірпінської СЗОШ №12, керівник ММО. Методиками реалізації дослідницького напряму програм із географії поділилися з присутніми талановиті молоді учителі: Костюк В.О. – вчитель географії Ірпінської СЗОШ №2, лауреат міського конкурсу “Учитель року – 2019”; Гаталевич І.М. – учитель географії НВО “Освіта”, учасник міського конкурсу “Учитель року – 2019”.

Для практичних психологів взагалі відбулося свято – із своїм майстер-класом завітала Людмила Стреж – дитячий психолог, системно-сімейний арт-терапевт, організатор І Міжнародного фестивалю “АРТ-Практик. Діти”, спікер on-line програм Східноукраїнської асоціації арт-терапевтів.

Ні для кого не секрет, що з кожним роком дітей із розладами аутичного спектру (РАС) у наших навчальних закладах стає більше. Як побудувати свою роботу, на що звертати особливу увагу, як налагоджувати співпрацю з батьками і колегами – на ці та інші питання відповідала пані Людмила. А далі були практичні вправи: ліпили, малювали, складали казки – здається, звичайні арт-терапевтичні методи, але пані Людмила показала, як звичайне може стати незвичайним. Це ж стосується і використання матеріалів, з якими працює арт-терапевт.

У рамках Всеукраїнського науково-педагогічного проекту “Філологічний Олімп” відбувся майстер-клас “Прийоми критичного мислення – дієвий інструментарій учителя-словесника” за участі Химери Н.В. – старшого викладача кафедри суспільно-гуманітарної освіти обласного інституту підвищення кваліфікації. Надзвичайно талановитий, креативний тренер Харітоненко Л.А. у цікавій і змістовній формі поділилася прийомами і методами розвитку критичного мислення, використання яких дасть можливість створити умови для розвитку активного мислення в учнів, спонукати досліджувати, творити, шукати істину, відстоювати власну точку зору, вільно демонструвати свої погляди і переконання.

Гостинно відкрила свої двері “Методична кав’ярня” Ірпінської ЗОШ №18, де гості та вчителі 4-их класів завітали на практикум “Навчально-методичне забезпечення початкової освіти в умовах реалізації Концепції НУШ: 2-й рік навчання” (спікер: Севрук О.М. – учасник регіонального експерименту “Апробація нового Державного стандарту початкової школи”).

Вчителям запропонували “Методичне меню” (програми), яке стосувалося освітніх програм О. Савченко та Р. Шияна, використання навчальних посібників, матеріального забезпечення, ведення документації, навчання дітей з особливими освітніми потребами, організації освітнього простору. У дружньому діалозі колеги обговорювали можливості та потреби сучасної школи.

Dinternal Education – ексклюзивний представник видавництва “Пірсон” (Pearson) в Україні – запросив учителів англійської мови Ірпеня взяти участь в освітньому заході “Ефективне поєднання навчання загальної англійської в старших класах та підготовки до ЗНО з англійської мови”.

Семінар було також проведено на базі Ірпінської ЗОШ №18. Юлія Киянець – методист Міжнародного освітньо-методичного центру Dinternal Education, сертифікований екзаменатор міжнародних мовних іспитів PTE, досвідчений викладач англійської мови, надала надзвичайно корисну інформацію та матеріали для успішної підготовки до тестування у 2019 р.

Учителі, виступаючи в ролі учнів, активно виконували завдання з читання та аудіювання за запропонованою методикою. Микола Бруско, спеціаліст з автентичної навчальної літератури, ознайомив слухачів із напрямками діяльності видавництва, ресурсним забезпеченням для початкової та середньої ланки.

В Ірпінській ЗОШ №13 під керівництвом Матушевської О.В. – старшого викладача кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів, відбувся семінар-практикум “Нова українська школа: управлінська діяльність керівника закладу загальної середньої освіти в умовах автономії”. Учасники семінару ознайомилися з роботою нової системи інтерактивного тестування: загальною характеристикою та використанням її в навчальному процесі та управлінській діяльності, на практиці змогли перевірити її ефективність.

Ірпінська СЗОШ №1 ім. А.С. Макаренка та педагогічна спільнота міста  гостинно зустрічала на науково-практичному семінарі методистів Київської області, які координують роботу вчителів мистецьких дисциплін, учителів музичного, образотворчого мистецтва, інтегрованого курсу “Мистецтво”, учителів художньої культури закладів загальної середньої освіти області. З педагогами щодо ролі дисциплін художньо-естетичного циклу в реалізації Концепції НУШ працювали Логімахова О.А. – в.о. завідувача відділу предметів художньо-естетичного циклу, та Ковальова С. В. – завідувач кафедри суспільно-гуманітарної освіти обласного інституту післядипломної освіти.

Попереду – багато амбітних планів! Сподіваємося, що спільні зусилля освітян, науковців, всіх небайдужих сприятимуть і надалі досягненню вагомих результатів на всіх етапах реформування освітньої галузі.

Управління освіти і науки ІМР

Bookmark the permalink.

Comments are closed.