Великдень 2019: топ-5 рецептів пасок

Великдень 2019 згідно з календарем, відзначатиметься 28 квітня. Традиційно кожна господиня готується до Великодня. Деякі купують паски, інші ж готують самостійно. Для того, щоб ви вразили своїх рідних смаком і оформленням кореспонденти Правди Ірпеня підготували найкращі рецепти пасок.

Паска «Шоколадна»
Для її приготування знадобиться: 1 кг сиру, 400 г вершкового масла, 2 склянки густої сметани, 1 склянку цукру, 1 склянку вершків, 200 г шоколаду, 4 яєчні жовтки, 2 яєчні білки, ванілін. Протерти сир через сито, змішати з вершковим маслом і густою сметаною. Потім змішати цукор з вершками і шоколадом, натертим на дрібній терці, додати ванілін. Розмішувати доти, доки не залишиться крупинок шоколаду. Шоколадну масу змішати з сиром, добре розтерти. Збити густі вершки і яєчні білки, з’єднати з приготовленим сиром. Додати дрібно нарізані цукати та родзинки. Все перемішати, викласти у пасочницю, накрити кришкою, покласти гніт і поставити на добу в холодне місце.

Паска «Боярин»
Для її приготування знадобиться: 5 яєць, 2 жовтки, 250 г цукру, 1 склянка молока, ваніль, мускатний горіх, натерта цедра 1 лимона, 50 мл коньяку або горілки, 40 г дріжджів, 1 кг борошна, 150 г вершкового масла. Насамперед прогрійте кухню. А поки пораєтесь із тістом, уникайте протягів, бо воно «сяде». Розітріть 5 яєць і 2 жовтки з 200 г цукру, вилийте половину склянки теплого молока, всипте ваніль, мускатний горіх, натерту цедру одного великого лимона, додайте 50 мл коньяку або міцної горілки. Потім додайте родзинки і горіхи. В окремому посуді розчиніть 40 г дріжджів та 50 г цукру в половині склянки теплого молока до консистенції сметани і відставте на 20 хв. Тим часом просійте 1 кг борошна (обов’язково вищого ґатунку) й висипте його в підігріту каструлю. Розтопіть 50 г вершкового масла. Вилийте в борошно всі рідкі суміші, вимісіть тісто. Якщо воно занадто густе, долийте трошки молока і знову вимісіть. Не припиняйте вимішувати, поки в тісті не почнуть утворюватися великі пухирці. Потім накрийте його вологою тканиною і дайте підійти, розкладіть у форми (не більше як на третину висоти), і нехай знову підійде. Змастіть вироби маслом чи збитим яйцем і поставте в гарячу духовку. Випікайте не менше 40 хв. Готові паски змастіть глазур’ю і прикрасьте. Час приготування — 2 год.

Паска «Королівська»
Для її приготування знадобиться: 2,5 кг сиру, 200 г вершкового масла,, 200 г цукру, 250 г сметани, сіль. Сир двічі розтерти через сито. Розтерти масло з цукром добіла, додати сметану і продовжувати розтирати масу до повного зникнення кристалів цукру. Отриману кремоподібну масу з’єднати з протертим сиром, посолити, перемішати, заповнити пасочницю, закрити блюдцем, покласти невеликий гніт і поставити на 12 год у холодильник.

Паска «Сирна»

 Для її приготування знадобиться: один кілограм сиру, 0,5 склянки сметани, пакетик ваніліну, 3 яйця, 1 склянка цукру, 100 грамів вершкового масла, 1 склянка ізюму та цукати. Сир треба протерти на ситі, або збити його у блендері, додавши сметану та ванілін. Курячі жовтки розтерти із вершковим маслом и додати до сиру. Після цього додати ізюм та цукати – все гарно змішати. Яєчні білки збити із цукром і акуратно змішати із сиром. Отриману масу перекласти у форму, заслану марлею. Покласти важіль. Залишити на добу у холодильнику. Готову пасху перевернути на тарілку і прикрасити.

Паска із фісташками

Для її приготування знадобиться: 500 грамів сиру (сухого та жирного), 0,5 літрів охолоджених вершків 33% жирності, 3/4 склянки цукрової пудри, 70 грамів вершкового масла, 2 яйця, 150 г очищених фісташок, 200 грамів ізюму, палички ванілі. Для приготування цієї паски, потрібно протерти сир через сито. Розрізати шматочок ванілі вздовж, витягнути насіння ванілі та змішати їх із сиром. Після цього, потрібно збити вершки із 1/2 склянки цукрової пудри. М’яке вершкове масло необхідно розтерти із 2-3 ложками теплих вершків. Далі потрібно відділити білки від жовтків. Ту пудру, що залишилася – збити із жовтками, а білки – збити із щіпкою солі. Фісташки – подрібнити (так щоби вийшли шматочки різних розмірів) і перемішати із маслом, збитими жовтками, а тоді додати у цю масу сир і перемішати. Обережно сюди ж додати збиті білки. Потім, у форму для паски покласти подвійний шар марлі, на неї викласти сирну масу, краї марлі завернути хрест-навхрест. Зверзу покласти щось важке і поставити у холодне місце, мінімум на добу. Готову паску прикрасити фісташками, що залишилися.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.