Святкуймо День вишиванки разом!

В Ірпені міська влада пропонує усім ірпінцям одягнути 17 травня вишитий національний одяг, учням загальноосвітніх шкіл та дітям дошкільного віку навчально-виховних закладів міста – одягнути вишиванки чи прикрасити одяг елементами національної символіки.

Як відомо, День вишиванки традиційно відзначається у третій четвер травня. Це свято єднає українців незалежно від їхньої статі, соціального статусу, віросповідань чи політичних поглядів, є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. Його мета – зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Воно вкрай важливе саме сьогодні, адже показує, – українці єдині.

Саме свято не передбачає обов’язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом всієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки.

Це свято поки що не набуло статусу державного, і з самого початку було зініційовано молоддю десять років тому. Ідею акції “Всесвітній день вишиванки” запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до релізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

19 травня у більшості навчальних закладах, закладах культури, бібліотеках відбуваються тематичні виставки, присвячені історії вишиванки та традиціям, пов’язаним із національним українським вбранням.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.