Стало відомо, як Україна виходитиме з карантину

Кабінет Міністрів України оприлюднив план виходу з карантину, який складається з п’яти етапів. Докладну інфографіку опублікував прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє ТСН.

“Уряд має чіткий план виходу з карантину. Він складається з 5 етапів. Стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації. Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворювання”, – наголосив прем’єр.

Фото: Денис Шмигаль/Фейсбук

Так, перший етап настане, якщо протягом 10 днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється, або не відхилюється більше, ніж на 5%.

Тоді відкриють парки, прибрежні зони і зони відпочинку, окрім дитячих майданчиків. Також зроблять доступними частину об’єктів індустрії краси, командні тренування, торгівлю непродовольчими товарами, каву на виніс, автомийки, веломагазини і велопрокат, зможуть працювати нотаріуси, адвокати та аудитори.

Другий етап передбачає, що протягом 10 днів відсоток випадків коронавірусу серед усіх тестів щоденно знижуватиметься, а кількість тих, хто одужує не зменшується або зростає.

На цьому етапі дозволять побутове обслуговування, до навчання повернуться старшокласники і продовжать підготовку до ЗНО, відкриють заклади громадського харчування на виніс, запрацюватимуть кінотеатри просто неба, частково спортивні та фітнес-зали, повернуться до роботи готелі і відновляться спортивні змагання, де змагаються не більше 50 осіб без глядачів.

Третій етап передбачає, що кількість тих, хто одужав, щонайменше вдвічі більша за тих, хто захворів, а у медзакладах не більше 10% пацієнтів з коронавірусом.

Тоді відкриють спортивні та дитячі майданчики, окремі заклади освіти, метро для спецперевезень, міжміське транспортне сполучення в межах області, торгово-розважальні центри без дитячих і розважальних зон, театри і кінотеатри, хостели, санаторії, бази відпочинку, у закладах громадського харчування дозволять залишатись за столиками.

Четвертий етап передбачає, що пов’язаних один з одним випадків коронавірусу, тобто заражень контактних осіб, щодня менше, ніж 5 на область.

У такому разі запрацює метро і весь громадський транспорт, відкриють всі зони у ТРЦ та інші розважальні заклади, спортзали та фітнес-центри, заклади громадського харчування, заклади культури і освіти, повернуть планову медичну і стоматологічну допомогу.

На п’ятому етапі зараження коронавірусом має відбуватись лише у поодиноких випадках і лише, якщо хворобу було завезено ззовні.

Тоді скасують всі інші обмеження, крім встановлених місцевою владою в окремих випадках і населених пунктах.

Нагадаємо, 11 березня Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії коронавірусу з Китаю. Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб.

За 2 тижні після цього Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та подовжив карантин на місяць – до 24 квітня. 3 квітня карантин посилили: ввели обов’язкову 14-денну обсервацію для осіб, які прибувають з-за кордону, заборонили пересуватися вулицями більш ніж двом особам, крім випадків супроводу дітей. 22 квітня карантин подовжили до 11 травня.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.