Співзалежні стосунки: що це таке?

Сильне почуття може і не бути коханням. Іноді люди довгий час перебувають у болісних співзалежних стосунках і не можуть цього зрозуміти. Що це за явище, і як почати нове щасливе життя – розповідають психіатри. 

Це відносини двох залежних людей, які не можуть жити один без одного. Розлука є для них болісною і травматичною. Залежність людей один від одного настільки ж небезпечна, як залежність від заборонених препаратів. Такі почуття закладаються у людині з дитинства через неправильне виховання або конфлікти у родині, – стверджують лікарі. 

Співзалежні стосунки мають наступні риси: 

– низька самооцінка

– чутливість до критики

– бажання піклуватися про інших

– необхідність контролю над іншим 

– почуття провини за проблеми інших. 

Співзалежні стосунки виникають не лише між партнерами, а й, до прикладу, між матір’ю та дитиною. Інколи любов матері до дитини настільки сильна й жертовна, що вона геть забуває про власне життя, самореалізацію і боїться відпустити дитину від себе. 

“Позбутися співзалежних стосунків самостійно майже неможливо. Варто звернутися до психотерапевта і відвідувати індивідуальні або групові заняття. Інтенсивна терапія допоможе таким людям зрозуміти, наскільки важливо прожити наповну своє життя, адже воно може просто пролетіти повз нас”, – зауважує психіатр.  

Bookmark the permalink.

Comments are closed.