Що назасідав комітет ВРУ у Коцюбинському

Як відомо, сьогодні у Будинку культури селища Коцюбинське відбулося виїзне засідання комітету Верховної ради України з питань запобігання і протидії корупції на чолі з Єгором Соболєвим. Як заявив напередодні народний депутат Соболєв: «Ми їдемо у Коцюбинське, аби привернути увагу до цього селища, яке стало прикладом боротьби громади за очищення влади, очищення довкілля і нормальне життя». З цих слів зрозуміло, що комітет приїхав до Коцюбинського з уже чітко сформованою думкою про ситуацію в селищі, яку у Верховній Раді усім нав’язала Ольга Матюшина про те, що у Коцюбинському все погано: тут б’ють людей і вирубують заповідний ліс.

Перше слово Єгор Соболєв надав так званій активістці Ірині Федорів. Громада не зрозуміла, чому саме цій людині доручили ознайомити комітет з ситуацією довкола Біличанського лісу, адже, як відомо, саме Федорів лобіює приєднання Коцюбинського разом з лісом до Києва та діє у інтересах столичних забудовників. Під вигуки «Ганьба» дійшли домовленості, що кожна сторона отримає можливість виступити.

RiDImOHLYYo

Голова фракції «Нові обличчя» в Ірпінській міській раді Максим Плешко, продемонструвавши карти місцевості та подавши усі документи, що стосуються справи Біличанського лісу, відкрив членам комітету зовсім іншу правду. Ту, про яку загальнонаціональні ЗМІ, керуючись вказівками Ольги Червакової, мовчать. Про те, як Святошинське лісопаркове господарство вирубує Біличанський ліс зі сторони Києва, про плани столичних забудовників окупувати цю територію і забудувати, про сприяння їм у цьому Київської міської ради тощо.
EAT4M8CgE4o

Цікаво, що у порядку денному одним з пунктів заявлено: «Про законність передачі земель лісового фонду у приватну власність, а також самовільної вирубки лісів у Київській області». Нагадаємо, що з 2008 року Коцюбинське звинувачують у посяганні на столичні землі. І активісти, і чиновники багато говорять про те, що Біличанський ліс – територія Києва. Зокрема, секретар Київської міської ради Галина Герега свого часу заявляла: «Київрада вже не перший рік судиться з сусідніми населеними пунктами: з Коцюбинською та Гостомельською селищними радами, які незаконно привласнили близько 100 га території унікального Біличанського лісу, який належить місту». Але, як бачимо, комітет, що сьогодні засідав у селищі, визнає, що це все таки не столичні землі.

Слід також відмітити, представниця прокуратури Наталія Сахно не змогла дати відповідь на пряме запитання щодо меж Києва та підпорядкування території Біличанського лісу, мотивуючи тим, за ст.83 Земельного кодексу України землі лісогосподарського призначення та землі природо заповідного фонду виведені за межі повноважень органів місцевого самоврядування. Разом з тим, пані Сахно не пояснила,  яким чином Київрада розпоряджається землями Біличанського лісу, віддаючи ділянку у 147 га під багатоповерхову забудову з гучною назвою «технопарк BIONIC Hill» та даючи дозвіл на будівництво під’їзної дороги до інноваційного парку «BIONIC Hill» із інженерними спорудами та комунікаціями шириною дорожнього полотна 15 метрів і довжиною 2,5 км.  Треба наголосити, що дорога до Bionic Hill офіційно зазначена у плані Нацпарку і у Генеральному плані Києва до 2025 року, який представила Київрада у січні цього року.

Окрім ситуації з Біличанським лісом, обговорювали також хід розслідування кримінальних проваджень за фактами побиття активістів. З цього приводу виступав та відповідав на запитання представник нацполіції Роман Козяков. За його словами ще жоден винний у скоєному не притягнутий до відповідальності.

Через 3 години бурхливих обговорень Єгор Соболєв закрив засідання і пообіцяв, що вони з колегами обов’язково будуть детальніше вивчати ситуацію у Коцюбинському та слідкуватимуть за долею Біличанського лісу.

Детальніше – в сюжеті Ірпінь-ТБ:

Bookmark the permalink.

Comments are closed.