Психологи виявили, як смерть улюбленого персонажа впливає на психіку глядача

Може здатися абсурдною думка про те, що деякі люди можуть оплакувати когось, кого ніколи не існувало. Але психологи виявили, що зв’язок між  персонажем і глядачем може бути набагато глибше, ніж здається.

Професор психології Каліфорнійського університету Ялда Улс зазначила, що гіркота втрати персонажа цілком реальна і може вплинути на психіку людини, пише The Hollywood Reporter.

Психолог Ялда Улс говорить про прихильність глядача до персонажу: «Дослідники протягом багатьох років вивчають феномен парасоціальних відносин, коли людина емоційно прив’язується до вигаданого персонажу або знаменитості. Експерименти по парасоціальним відносин також показують, наскільки реальний персонаж для глядача. Інакше кажучи, чим більше мені подобається персонаж А, тим більше він для мене реальний », – зазначає Улс.

“Особливо чітко це явище простежується на прикладі кіновсесвіту Marvel. Для мільйонів людей по всьому світу Тоні Старк і Стів Роджерс, присутні на екранах кінотеатрів протягом 11 років, стали не просто персонажами коміксів, але самими справжніми друзями і членами сім’ї. Для багатьох глядачів розставання з улюбленими персонажами може стати справжнім ударом. Проте ці відносини цілком мають сенс”,- розповідає  психолог Ялда Улс.

Результати дослідження показали, що не тільки від смерті персонажа може відчувати біль, переживання глядач, але й від того, що фільм/серіал закінчився, а це означає, що більше дивитись історію саме з цими героями не вийде. Глядачі страждають не тільки через розлучення з улюбленими героями, а й через відчуження від соціального середовища, що оточує той чи інший витвір мистецтва.

Але для того, щоб менше переживати необхідно старатись абстрагуватись від історії з фільму, тобто кожного разу при перегляді говорити собі « ну, це просто домашня тварина »або« це просто фільм ». Таким чином, ви мінімізуєте втрату і не залишаєте місця для виходу емоцій.

За словами психолога Алана Вольфелта втрата персонажів є важливою частиною життя людини і повинна братися до уваги. Важливо, щоб така людина могла пережити свою втрату, а інші люди його підтримували.

Експерти зазначають, якщо ви відчуваєте себе кілька втраченим після смерті улюбленого персонажа, це всього лише частина природних психічних процесів.

Джерело: https://24tv.ua/.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.