Поради дієтолога: як правильно готувати овочі

Якщо правильно приготувати овочі, можна зберегти майже всі вітаміни та корисні елементи, що в них містяться. Правильно приготувати овочі — означає максимально зберегти їхню поживну цінність і смак. І зробити це можна різними способами. 

Звісно, краще за все споживати їх у сирому вигляді, оскільки під час нагрівання ми втрачаємо від одного до декількох десятків відсотків вмісту певних вітамінів і мінералів. Перш за все, це вітамін С, фолієва кислота та калій, що дуже легко руйнуються.

Але смаження, тушкування або обробка на грилі також мають певні переваги. Так, багато вітамінів та мінералів під час обробки стають більш корисними та доступними для організму, наприклад, бета-каротин, кальцій, залізо і лікопен. Також легше після приготування засвоюються харчові волокна, що особливо важливо для малюків.

А як же краще споживати зелені листові овочі, сезон яких зараз у розпалі? Йдеться про капусту, шпинат, салат листовий, мангольд, щавель, руколу, крес-салат тощо. Усі вони містять водорозчинні вітаміни групи В, зокрема, фолієву кислоту, вкрай необхідну в період підготовки до вагітності і в першому триместрі.

Присутній в них і вітамін С, що погано переносить нагрівання. Тому такі листові овочі не варто відварювати у великій кількості води. Однак якщо ви все ж таки хочете надати їм якогось іншого смаку, скористайтеся допомогою пароварки. У ній можна сміливо піддати термічній обробці усе це листя, однак не зловживайте при цьому часом — максимум 7-10 хвилин.

Інший варіант приготування — короткочасне тушкування в олії з додаванням спецій і часнику. В такому ж вигляді їх можна додати до салату або рагу. Тоді великих втрат корисних речовин вдасться запобігти, а організм отримає додаткові бонуси у вигляді жиророзчинних вітамінів А, Е і К.

Вибирайте кращі варіанти приготування, щоб не втрачати жодного важливого компонента. І пам’ятайте, що одним з основних принципів харчування є різноманітність, завдяки якій овочі вам ніколи не набриднуть.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.