Орина Бойко: СІЗО буде за 40 метрів від дитмайданчика

Нещодавно в Коцюбинському  відбулися чергові громадські слухання, що стосуються імовірного перенесення у селище СІЗО із центру Києва. На обговореннях були присутні коцюбинці, представники Міністерства юстиції, представники Ірпінської міської ради, Коцюбинської селищної ради. Юристка Орина Бойко та представниця громади Коцюбинського Олена Толочина на “Громадському радіо” розповіли, як вони відбулися.

Євгенія Гончарук: Що вчора відбувалося? Яке рішення прийняла громада?

Орина Бойко: Вчора в селищі Коцюбинське відбулися громадські слухання з приводу доцільності чи недоцільності перенесення Лук’янівського СІЗО на територію селища міського типу Коцюбинське. Громада прийняла майже одноголосне рішення про те, що вона проти того, щоб Лук’янівське СІЗО було перенесене в селище Коцюбинське. Участь у громадських слуханнях взяли також і представники Міністерства юстиції. Були присутні представник Ірпінської міської ради, представники Коцюбинської селищної ради і чисельна громада.

Міністерство юстиції вважає, що СІЗО в Коцюбинському буде розміщено поза межами населеного пункту. Однак насправді воно пропонує розмістити СІЗО в центрі Коцюбинського біля селищної ради серед будинків. Можна сказати, що СІЗО буде розміщено у дворі нещодавно побудованих багатоповерхових будівель. Деякі громадяни встигли прописатися, а деякі встигли тільки оформити право власності. Незважаючи на це, наша селищна голова Ольга Матюшина прийняла одноосібне рішення про те, що взяти участь у громадських слуханнях можуть взяти тільки ті, хто прописані в Коцюбинському.

Євгенія Гончарук: Чи є там місце для того, щоб зробити дорогу?

Олена Толочина: Ви перейшли дорогу – і вже СІЗО. 38 метрів до дитячого майданчика.

Любомир Ференс: Чому жителі Коцюбинського не хочуть мати СІЗО?

Олена Толочина: Тому що є небезпека для дітей. Поряд знаходиться і школа, і дитячий садок. Втікачі просто можуть взяти дітей в заручники. Поруч знаходяться ліс та залізничні колії.

Орина Бойко: В ЛТП, яке зараз там знаходиться, десь 30 осіб. Там немає повноцінного виправного закладу. Розміщені там особи не впливають на мешканців. Якщо до нас приведуть 800 підсудних, то це вплине на розвиток громади.

Денис Чернишов: Ми почули, що є якісь проблеми, емоції з цього приводу. Ми почали спілкуватися ще минулого року. Саме через це ми давали альтернативні ділянки, на яких може бути збудовано СІЗО. До цього часу ми показали конструктивний підхід до цієї проблеми. З боку мешканців Коцюбинського можна було подати не тільки те, що ми не хочемо, щоб там будували нове приміщення СІЗО, хоча це розбудова інфраструктури, нові робочі місця. Вони могли б звернутися до облдержадміністрації з проханням виділити ділянку під будівництво СІЗО в іншому місці. Це конструктивна позиція. Це ділянка, яка належить державній пенітенціарій системі. Це те саме, що я прийду до вас у квартиру і скажу, що не хочу, щоб ви тут мешкали і робили ремонт. Я перебільшую, але це неправильна позиція.

Ми питали, що вас дратує. Було висловлювання про зростання криміногенної ситуації. Це дивно, тому що там уже існує колонія. Мета ізолятору – ізолювати. Як через це може підвищитися криміногенна ситуація?

Крім емоцій, ми нічого від мешканців Коцюбинського не почули.

Поки ми шукаємо варіанти, Ірпінська міська рада скасувала містобудівні умови, які були надані  державній пенітенціарній службі ще в 2011 році. За ці умови держава з бюджету сплатила більше мільйона гривень.

Орина Бойко: Земельна ділянка, про яку говорить заступник міністра, не є власністю пенітенціарної системи, вона є державною власністю, вона лише передана в управління пенітенціарній системі. Громада має вирішувати, що на ній розміщувати.

З приводу містобудівної документації я зазначу, що нам вчора представник Міністерства юстиції продемонстрував те, що у них є не лише містобудівні умови, а й певний проект. Саме за цей проект Міністерство юстиції орієнтовно в 2012 році заплатило півтора мільйона гривень. Ми записати, чи проводилися обговорення з громадськістю і громадські слухання з приводу цих документів. Представник Міністерства юстиції чітко зазначив, що громадські слухання, які є обов’язковими, не проводилися з цього питання.

Було зібрано близько 2,5 тисяч підписів мешканців проти перенесення СІЗО в Коцюбинське. 

Джерело: https://hromadskeradio.org/programs/rankova-hvylya/lukyanivske-sizo-v-kocyubynskomu-bude-za-40-metriv-vid-dytmaydanchyka-aktyvistka

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.