Онколог Олена Жирнова: “Обстежуйтеся тоді, коли ще нічого не турбує”

Головна ідея цього інтерв’ю – донести до читачів, як запобігати злоякісним захворюванням чи хоча б мінімізувати їхні наслідки. Інакше кажучи – як вижити і не втратити здоров’я. Про це – розмова з онкологом Ірпінської міської поліклініки Оленою Жирновою.

Для початку прошу провести маленький “лікнеп”. У пересічної людини слово “онкологія” асоціюється, головним чином, зі словом “рак”. Але ж компетенція онколога ширша…   

Перш за все, треба правильно зрозуміти, що ж, насправді, називається словом “рак”. Це злоякісна пухлина з епітеліальних тканин. Рак буває на шкірі, в кишечнику, в протоках молочної залози, на слизовій оболонці гортані – тобто всюди, де є епітелій. Але ж є ще саркоми – це злоякісні пухлини зі сполучних тканин – хрящів, зв’язок, жирової тканини, а також із м’язів. Є лейкози – злоякісні захворювання крові й кісткового мозку, лімфоми – пухлини з лімфатичної тканини. Злоякісне новоутворення шкіри з меланоцитів (теж не рак) – це меланома.

Онкологія – це й доброякісні пухлини.А ще онколог лікує передпухлинні захворювання.

За день на консультацію в середньому приходять 22 пацієнти. Йдуть із різними проблемами. Ось днями була пацієнтка з гігромою на пальці. Це такий мішечок, заповнений рідиною. А перед тим я видаляла жінці кісту з нижньої повіки. За минулий рік назбиралося більше двохсот таких невеликих операцій.

Чимало приходить людей, наприклад, із себорейним кератозом – передраковим новоутворенням  на шкірі коричневого кольору. Переважно це люди літні, рідше – середнього віку. Вони знають, що існує таке захворювання – меланома, й остерігаються його. І це добре, що приходять. Минулого року в нашому регіоні було зареєстровано сім нових випадків захворювання на меланому, у двох людей хвороба була запущена. Меланома дуже швидко дає метастази. Її іноді непросто розпізнати. Це рідко трапляється, але вона буває піднігтьова – схожа на грибок. Зустрічається меланома ока – до речі, щоб запобігти їй, потрібно носити сонцезахисні окуляри.

Минулого року в нас з’явився дерматоскоп – якісний, німецького виробництва. Кошти на нього виділила міськрада. Тепер люди часто приходять перевіряти родимки, щоб не прогледіти меланому.

Я працюю в складі протиракової комісії – навчаємо сімейних лікарів. Мета – щоб у їхніх пацієнтів не було запущених форм раку. Хоча б такого, який можна виявити візуально чи методом пальпації: в молочних залозах, на шкірі, в ротовій порожнині, у нижньому відділі прямої кишки.

Крім консультування й лікування, лікар-онколог ще й постійно веде облік, статистику. 

І що показує статистика? Скільки людей у Приірпінні страждають на злоякісні захворювання?

Захворюваність вираховується на 100 тисяч населення. Торік цей показник в Ірпінському регіоні становив 302,5, у 2017 році – 288,3. Тобто з кожної тисячі людей приблизно в трьох протягом року вперше виявляють злоякісну пухлину. По області показник вищий – за 2018 рік це 362,2.

Протягом минулого року ми взяли на диспансерний облік 240 хворих і зареєстрували 272 випадки злоякісних захворювань (по 136 і в чоловіків, і в жінок). Для порівняння – за 2017 рік на облік потрапили 216 пацієнтів і було виявлено 247 захворювань. Чому захворювань більше, ніж хворих? Тому що є люди, які вже були в нас на обліку, і в них виявили другу злоякісну пухлину. А в інших на самому початку або протягом року виявили дві різні пухлини – в різних органах.  

Уже не перший рік у Приірпінні за кількісним показником “лідирує” рак молочної залози. У 2018-му його наздогнав колоректальний рак (товстої кишки) – по 35 випадків кожного. На другому місці були злоякісні хвороби шкіри – 33 випадки. На третє місце торік досить несподівано вийшов рак підшлункової залози – цей діагноз підтвердився у 20 людей. Це – наслідок стресів, неправильного харчування, паління. 

19 злоякісних пухлин знайшли в легенях, бронхах, трахеях. Показово, що 17 із них – у чоловіків. Вони більше палять.

Принагідно зауважу: всі знають, що паління викликає рак легенів, але мало кому відомо, що воно може призводити до раку і підшлункової залози, і молочної, і шийки матки, і сечового міхура.

Схожа “гендерна” тенденція і щодо злоякісних захворювань шлунка: з 18 випадків 12 – у чоловіків і вдвічі менше – в жінок. Взагалі рак шлунка називають захворюванням бідних країн, бо, крім шкідливих звичок, до нього призводить неправильне харчування, несановані зуби (людина постійно ковтає мікроби) і т. ін.

Злоякісних лімфом було виявлено 17. Рак простати – одну з найпоширеніших онкохвороб у чоловіків – діагностували в 14 випадках (із них кожен четвертий – запущений), рак стравоходу – в чотирьох людей, ротової порожнини – в трьох.  

До слова, ми надаємо допомогу й тим людям, які живуть у Приірпінні, але не зареєстровані тут – минулого року таких було 270. Зверталися здебільшого з приводу злоякісних пухлин. Але на облік ми їх не беремо.

Усього в нас на обліку на сьогодні – 1884 пацієнти. У кінці року було 1849. Із них 1068 перебувають під наглядом п’ять і більше років.

А скільки часу пацієнт перебуває на обліку?

Все життя. Загроза рецидиву зберігається. Лише коли люди не звертаються більше п’яти років, тоді ми маємо право зняти їх із обліку.

Протягом першого року треба проходити огляд щокварталу. Потім – раз на півроку, далі – раз на рік. Після меланоми й гінекологічних злоякісних захворювань треба обстежуватися частіше, а якщо був базально-клітинний рак – можна, навпаки, рідше. Злоякісна пухлина базальних шарів шкіри не метастазує – це, умовно кажучи, “хороший” рак. У багатьох випадках я можу лікувати його в нашому маніпуляційному кабінеті. Але легковажити з цим теж не можна, бо якщо цей рак запустити, то він здатний проростати в інші органи, і це вже загроза для життя.

Якщо ж пацієнта щось турбує – не можна чекати огляду за графіком, треба приходити раніше. На жаль, як я вже говорила, трапляються рецидиви, а інколи розвиваються й інші види раку – дається взнаки схильність до злоякісних захворювань і слабкий імунітет. В однієї нашої пацієнтки рак виявляли аж тричі – в легенях, у щитовидній залозі та в статевій системі.

В якому віці на злоякісні онкологічні недуги хворіють найбільше? Чи є серед Ваших пацієнтів діти?

Злоякісні захворювання, як правило, трапляються в людей старшого віку. Як свідчить наша статистика, найбільша захворюваність – у 60–64 роки. Діти, слава Богу, хворіють рідко – зазвичай, це вроджені патології. Зараз у нас на обліку – 20 дітей і троє підлітків. За минулий рік додалися два випадки захворювань у дітей віком від одного до чотирьох років та один – у підлітка.

Яка смертність?

Торік померли 144 людини, які були в нас на обліку – 82 чоловіків і 62 жінки. У 57-ми з них були запущені форми, і вони прожили менше року від моменту встановлення діагнозу. 23 пішли з життя внаслідок інших захворювань – переважно, серцевих. У 2017 році померли 127 хворих, з них 59 –  протягом року від часу взяття на облік.  

У чому ж причина зростання захворюваності?

Одна з причин – міграція. Багато людей приїхало з Донецької й Луганської областей, із Криму. Це дало відчутний приріст сумної статистики.

Інша причина – старіння населення. Онкозахворювання, як я вже казала, переважно трапляються в людей літніх.

Є ще такий фактор, як зубожіння населення. Часто не йдуть обстежуватися, навіть коли знають, що треба, бо не мають коштів на лікування.

Люди працездатного віку не звертаються вчасно, бо їм ніколи. На жаль, зараз проводиться значно менше профоглядів на підприємствах, ніж раніше. А представники тих професій, які повинні проходити медогляди, щоб отримати санітарні книжки, нерідко ці книжки просто купують. Люди не усвідомлюють, що йдеться про їхнє здоров’я.

Коли треба обстежуватися, щоби своєчасно виявити проблему?  

Найкраще, коли вчасно діагностовано передпухлинний стан. Тоді є найбільше шансів одужати, зберегти орган, уникнути великих моральних і матеріальних затрат. Якщо ж не вдалося вилікувати передпухлинне захворювання, важливо “впіймати” злоякісну пухлину на початку її розвитку. Для прикладу: якщо рак яєчників на першій стадії виліковується в 90% випадків і більше, то на четвертій рятують лише до 7% пацієнток, хоч як їх не лікуй. Це світова статистика.

Головне – привчити людей обстежуватися тоді, коли ще нічого не турбує.

Пухлина підступна. Запущених випадків – знову ж, за минулий рік – 30,5%. Можна довго ходити зі злоякісною пухлиною і не знати про її існування. Навіть на четвертій стадії не всі пухлини призводять до больових відчуттів. Біль може з’явитися лише тоді, коли рак проростає в якісь нервові закінчення або коли збільшується орган. Наприклад, у печінці немає нервових закінчень, іннервується тільки її капсула. Коли печінка збільшена, відбувається навантаження на капсулу, і тоді виникає тупий біль. А коли в печінці повно метастазів, але вона не збільшена – тоді не болить. Не болять легені – боліти може тільки плевра. Те саме стосується й молочної залози. Навіть виявивши в себе якісь новоутворення, жінки нерідко не йдуть до лікаря. Бабусі кажуть: «Це жировик. Воно в мене не болить». На жаль, коли заболить, лікувати вже буває пізно.

У нашій поліклініці є мамолог, проктолог, уролог, ціле дерматологічне відділення; в одному приміщенні з нами розміщена жіноча консультація – лише звертайтеся!  

Жінкам важливо відвідувати мамолога. 40-річним уже треба починати регулярно проходити мамографію – раз на два роки, а після 50-ти – раз на рік. Мамограф у нас є. Завідувач нашого Мамологічного центру Олександр Коваленко на високому рівні проводить і пальпацію, і УЗД, і лікує передракові захворювання.

Жінкам, які почали жити статевим життям, хоча б раз на рік необхідно відвідувати гінеколога. І зробити щеплення від вірусу папіломи людини – на 10 років вистачить.

Чоловіки після 40-літнього рубежу повинні щороку з’являтися до уролога, а після 50-ти – з такою ж частотою здавати кров на визначення пухлинного маркера простати. Це такий білок, висока концентрація якого свідчить про наявність патології.Є й інші методи обстеження.

Люди не поспішають на огляд до проктолога, навіть коли є тривожні симптоми. Трапляється, самі собі ставлять діагноз «геморой», а хворіють на рак. Були випадки – і не один – коли швидка доставляла хворих уже з кишковою непрохідністю. Тим часом проктолог у нашій поліклініці проводить обстеження – і ректороманоскопію, і колоноскопію.

Якщо будь-яка родимка на тілі змінює колір, свербить, росте, кровить – краще прийти і показати лікарю.  

Щоби вчасно виявити рак нирки, треба робити УЗД щороку чи хоча б раз на два роки. Якщо буде потреба – призначать додаткове обстеження. Спеціальних маркерів на рак нирки немає. Але є маркери, наприклад, на пухлини в кишечнику, підшлунковій залозі. До речі, треба розуміти, що рак підшлункової дуже погано лікується, швидко й агресивно прогресує.

Маркери роблять платні лабораторії. Зрозуміло, що для багатьох людей, особливо літніх, це накладно. Але хоча б ті основні, які радить лікар, треба зробити. Також варто проходити тест на приховану кров у кишечнику. Важливо періодично робити загальний і біохімічний аналізи крові, загальний аналіз сечі – це в нашій поліклініці безкоштовно. Патологію печінки, нирок, підшлункової залози допоможе виявити комп’ютерна томографія з контрастом.

Хто ще належить до групи ризику?

Схильність до злоякісних захворювань може передаватися спадково. Якщо в когось із близьких родичів був рак товстої кишки, обов’язково рекомендується проходити колоноскопію, бо поліпоз кишечника, як правило, успадковується. Чим більше поліпів виросте в товстій кишці, тим більша ймовірність, що якийсь із них переродиться в рак.

Те саме стосується й інших органів. Наприклад, простати. Або якщо у вас хтось хворів на меланому, то ризик теж значно зростає. Таким людям не можна відвідувати солярії чи довго бути на сонці. Не за горами літо, тому хочу наголосити: основна профілактика меланоми – не загоряти довго й не допускати сонячних опіків.

Спілкувався Володимир БОБЕЧКО

Фото Олега ГРИБА

Bookmark the permalink.

Comments are closed.