Ольга Матюшина. Що треба знати про скандальну голову Коцюбинської селищної ради?

Завтра, 29 жовтня, в Одесі відбудеться форум “Жіночі обличчя лідерства”. Дуже хороша подія, потрібна для української суспільства зараз. Однак велике здивування викликає одна зі спікерів події. Скандально відомо на Київщині голова Коцюбинської селищної ради Ольга Матюшина.

У програмі Форуму вказано, що Матюшина візьме участь у панельній дискусії на тему “Роль жінок у формування порядку денного реформ в Україні”. Це викликає ще більше здивування, бо наразі Ольга Матюшина не реформує, а доводить Коцюбинське до краю. Розкажемо, як насправді “керує” селищем нинішній голова.

Зірваний опалювальний сезон і колапс у комунальній сфері.

У своїй передвиборчій програмі комунальна сфера була ТОП-темою Матюшиної. Вона обіцяла людям знизити тарифи, надавати якісні послуги, організувати благоустрій. Що є насправді після року Матюшиної на посаді? Опалювальний сезон зірвано: в багатьох будинках до цього часу не налагоджено нормальне опалення. У закладах соціальної сфери батареї ледь теплі. Але разом з тим Матюшина намагається через виконком “протягнути” підвищення тарифів на тепло втричі, з 11 до 33 грн. за метр квадратний! Люди в селищі просто не мають доходів, щоб сплатити такі суми. За рік роботи Матюшина не реалізувала жодного енергоефективного проекту, щоб зробити комунальні послуги якіснішими і заощадити населенню кошти.
Така сама ситуація і в інших комунальних сферах: почалися великі проблеми із зовнішнім освітленням, на вулиці Пономарьова систематично відмикають водопостачання, селище затоплюють каналізаційні стоки, на вулицях збираються цілі терикони сміття. Їх тижнями ніхто не вивозить!

14885932_1232494570145017_503616923_n

У вересні цього року Матюшина силою захопила місцеве управління житлово-комунального господарства. Прийшли зі спортивними чоловіками в офіс ЖЕКу, побили працівників, вигнали директора, почали виносити документи. Так діють рейдери, а не “реформатори”. В результаті керівником ЖЕКу Матюшина призначила свого земляка з Луганська. А заступником – Лесю Петрик-Єльникову, котра допомагала Матюшиній підробити вибори депутатів Коцюбинської селищної ради в липні цього року. Єльникова вже встигла наробити біди в селищі: електрика вдарило струмом і він серйозно обпік руку. Чоловік – батько 4 дітей, а Єльникава вимагала, щоб постраждалий звільнився “заднім числом”.

Ще одну свою “подругу” Матюшина взяла на роботу “позаштатним” бухгалтером – Людмилу Буток. Це при цьому, що в ЖЕКу є свій штатний бухгалтер. Що там збираються рахувати – чорну касу? Відомо, що у Буток, є своє ФОП, яке за 2016 рік мало прибуток більше мільйона гривень! За годину роботи Матюшина платить подрузі 150 грн. з селищного бюджету. За місяць – це 24 тис грн.

Форма управління – диктатура
Ще одна “реформа” Матюшиної – це одноосібне управління селищем. Ще від початку своєї каденції селищний голова ігнорувала думку громади і депутатів селищної ради: сама обирала підрядні організації, підписувала з ними угоди, платила гроші. Історії про те, як Матюшина ставить свій підпис на підроблених службових документах і скликає незаконні засідання ради, вже скоро стануть легендами.
До речі, Ірпінський міський суд поновив кримінальне провадження за фактом підробки Матюшиною рішення першої сесії Коцюбинської селищної ради 7-го скликання.

Селищний голова не гребує маніпуляціями і грубимо порушеннями законодавства і регламенту селищної ради, щоб залишатися біля “керма” одною. Зокрема, Матюшина постійно плутає нумерації засідань і “губить” порядки денні, які уже затверджені, але їй не хочеться їх розглядати. Наприклад, востаннє результатом маніпуляцій з порядком денним, стало зникнення з нього ключових для організації місцевого самоврядування у селищі Коцюбинське питань: про обрання секретаря Коцюбинської селищної ради, про персональний склад виконавчого комітету селищної ради тощо. За оцінкою юристів, Ольга Матюшина робить все для того, щоб одноосібно керувати селищем.

“З документацією у селищній раді – повний хаос. Там уже стільки порушень, що їх мають розглядати в судах. За законом селищна голова протягом 30 днів після офіційного оголошення підсумків виборів на першому пленарному засіданні селищної ради повинна винести на розгляд кандидатуру секретаря ради. Якщо у сесійній залі її не підтримають, то депутати пропонують свою кандидатуру секретаря ради, за яку також голосують. Ольга Матюшина відчуває, що їй не вдасться “протягнути” в раду свого секретаря. Вона готова порушувати закони і регламенти заради того, щоб мати повну владу в селищній раді”, – коментують юристи.

Втеча від правосуддя та бізнес-відрядження за рахунок селищного бюджету
26 жовтня цього року відбулося судове засідання за позовом самої Матюшиної. Передбачається, що результатом слухання має стати підтвердження, що депутати висловили недовіру і припинили повноваження Ольги Матюшиної на посаді селищного голови Коцюбинського у квітні цього року законно. Тому після ухвали вона мала б покинути селищну раду, а ЦВК зобов’язана призначити дострокові вибори селищного голови Коцюбинського. Однак вже багато разів Матюшина не з’являється на це доленосне засідання. У зв’язку з цим, його постійно переносять. Таким чином Матюшина продовжує утримуватися у кріслі селищного голови, хоча мала покинути кабінет ще у квітні цього року.

У день суду Матюшина була в іншому місці. Полетіла до Єревану розвивати свій бізнес. Там відбулася бізнес-виставка на тему “Автомобілі, склад, транспорт, логістика та перевезення”. Саме цим бізнесом зайнялася сім’я Матюшиної у Коцюбинському після переїзду з Донбасу. Очевидно Ольга налагоджує власний бізнес в той час, як у селищі зірвано опалювальний сезон.

Ще одна “реформа” Ольги Матюшиної – це агресивне лобіювання приєднання селища Коцюбинське до столиці, якій зараз критично бракує землі під забудову і місць для сміттєзвалищ. Селищна голова намагається не помічати, що раніше приєднані до Києва села (як, наприклад, Бортничі, Троєщина, Борщагівка) в межах мегаполіса не розвиваються, а навпаки – перетворюються на будівництва, смітники, або стають майданчиками для сміттєспалювальних заводів або відстійників для каналізаційних стоків.
Про які реформи може розказати Матюшина на форумі?

Bookmark the permalink.

Comments are closed.