ОКСАНА СУЛИМА: у 2018-му Ірпінь планує відновити зв’язки з усіма містами-побратимами

Останнім часом Ірпінь активно працює у налагодженні міжнародних звязків. За розвиток цього напрямку нещодавно серйозно взялася кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих Національної академії педагогічних наук Оксана Сулима. Вона стала радником Ірпінського міського голови з міжнародної співпраці. “Правда Ірпеня” розпитала пані Оксану про її нові обовязки та перспективи Ірпеня у міжнародному співробітництві.

 

П.І. Нещодавно Вас призначили радником Ірпінського міського голови з міжнародної співпраці. Для чого була створена така посада?

 

ОКСАНА СУЛИМА: Посада радника у сфері міжнародного співробітництва створена, щоб відновити партнерства з містами-побратимами Ірпеня, для організації міжнародних заходів та проектів, двосторонньої та багатосторонньої співпраці у різних галузях та для презентації нашого міста в міжнародних організаціях та зарубіжних країнах. Хочу наголосити, що працюю і працюватиму на громадських засадах.

 

П.І. Ірпінь уже має намічений план у розвитку нових напрямків міжнародної співпраці?

 

ОКСАНА СУЛИМА: З метою найкращого розвитку партнерської співпраці з закордонними містами-побратимами м. Ірпеня ми готуємо пропозиції щодо напрямів можливої співпраці. Це і обмін досвідом з ефективного функціонування місцевого самоврядування, і налагодження зв’язків, спрямованих на співпрацю та реалізацію спільних проектів громадських організацій, і розвиток співпраці у галузях освіти і науки, медицини, молоді, культури, спорту, безпеки, підтримка розвитку підприємництва, здійснення співпраці з підготовки, подання та реалізація спільних Європейських транскордонних та національних програм тощо.

 

П.І. Що взагалі можуть дати сьогодні міжнародні зв’язки українському місту?

 

ОКСАНА СУЛИМА: Сьогодні для партнерських зв’язків між містами-побратимами актуальними лишаються залучення інвестицій, культурні та освітні обміни, поширення інформації про історію нашого міста, потенційні можливості з метою залучення туристів, інвесторів, налагодження співробітництва у сферах економіки, бізнесу, освіти, культури, спорту, охорони природи.

 

П.І. З досвіду, який уже є – наприклад співпраця з німецьким містом-побратимом Борна – чого позитивного для нашої громади вдалося досягнути?

 

ОКСАНА СУЛИМА: Завдяки відновленим контактам мерами обох міст – Ірпінь і Борна – Володимиром Карплюком та Сімоне Людтке було поновлене партнерство і відбулися перемовини щодо подальшого розвитку та можливих спільних заходів, які не лише зможуть ближче познайомити наших мешканців з культурою та історією міст, а й надати більш інтенсивнішого характеру партнерству наших міст завдяки реалізації спільної проектної діяльності.

 

Ірпінь та Борна уже спільно взяли участь у великій програмі “Швидкий запуск Україна”, що запровадила Сервісна служба “Міста в Єдиному світі” та Фонд Engagement Global. Разом вдалося здобути грант у розмірі 50 000 євро на проведення спільного освітнього проекту “Розвиваємо освіту разом – навчаємося разом і один у одного”. У школах німецького містечка Борна пройшли тижневі стажування та підвищили свій фаховий рівень ірпінські вчителі та директори шкіл. Згодом до Ірпеня завітала делегація німецьких вчителів та директорів з метою обміну досвідом та налагодження контактів між вчителями інеземних мов і пошуку можливих шкіл-партнерів. Разом ми провели велику міжнародну Підсумкову конференцію з пленарними доповідями та майстер-класами, учасниками конференції стали понад 170 освітян. Зараз готуються дві угоди про співпрацю між Ірпінською ЗОШ №3 та школою Дінтеробершуле м. Борна. Поновилися угоди між Ірпінською спеціалізованою ЗОШ І-ІІІ ступенів №12 з вивченням іноземних мов (школа лінгвістики) імені Зої Алієвої та Гімназією “Біля широкого озера” м. Борна. Завдяки цим угодам школи зможуть реалізовувати спільні проекти, обмінюватися вчителями та учнями.

 

П.І. Саме зараз іде процес з налагодження побратимства з американським містом Мілуокі. Там дуже серйозно ставляться до таких міжнародних партнерств і навіть кажуть, що “чим менше таких зв’язків, то краще для обох сторін”. Ви згідні з таким твердженням?  Чи працює воно для Ірпеня?

 

ОКСАНА СУЛИМА: Так,  у червні 2017 року відбулася перша робоча зустріч делегації Ірпеня на чолі з Володимиром Карплюком із мером міста Мілуокі – Томом Барреттом. 15 листопада 2017 року в муніципальній будівлі імені Зейдлера міста Мілуокі було проведено засідання комісії з міжнародної співпраці. На порядку денному розглядали заяву “Про встановлення побратимських відносин між містом Мілуокі (США) та містом Ірпінь (Україна)”. Заступник міського голови Ірпеня Наталія Семко успішно презентувала наше місто і після жвавого обговорення презентаційних матеріалів членами комісії та головою комісії було прийняте позитивне рішення – наші міста стануть побратимами. Наразі керуючий справами Дмитро Негреша координує підготовку всіх необхідних документів для запуску наших перших спільних проектів.

 

Щодо вашого питання про кількість побратимств, то я з ним не погоджуюся – Ірпінь відкрите місто до співпраці та дружніх зв’язків між іншими закордонними та вітчизняними містами, ми відкриті до спілкування, обміну та запровадженням позитивного закордонного досвіду.

 

П.І. Остання новина у сфері міжнародного партнерства в Ірпені – відновлення зв’язків з грузинським містом Мцхета. Ви та керуючий справами ІМР Дмитро Негреша зустрічалися з Надзвичайним і Повноважним Посланником Посольства Грузії в Україні Давидом Бочорішвілі. Про що домовилися? Чи пішов процес?

 

ОКСАНА СУЛИМА: Історія партнерства між містами Ірпінь та Мцхета досить молода. Угода, що була підписана у 2007 році працювала, на жаль, лише на папері – відбувалося тільки листування між тогочасними мерами, але спільних дій та заходів щодо розвитку партнерства не вдалося досягти. Нещодавно на одному із молодіжних форумів Київщини представниці Молодіжної ради Ірпеня Альоні Рожанській пощастило з іншими учасниками форуму вільно поспілкуватись із почесними гостями форуму, серед яких був і представник Посольства Грузії. На моє прохання Альона запитала у пана Посла про можливість робочої зустрічі, яку він одразу ж погодив і підтримав. Тож 12 грудня 2017 року наша делегація у складі трьох осіб на чолі з керуючим справами ІМР Дмитром Негреша зустрілися з Надзвичайним і Повноважним Посланником Посольства Грузії в Україні Давидом Бочорішвілі. Зустріч була дуже атмосферна та інформативна. Разом ми обговорили можливі напрями співпраці та отримали пропозицію щодо наступної зустрічі за круглим столом з мерами міст Грузії, які мають відвідати Україну вже в січні наступного року.

П.І. Ірпінь має міста-побратими ще й у Польщі, Литві, Білорусі. Як щодо них?  Які взагалі робочі плани на наступний рік у вас, як радника мера?

 

ОКСАНА СУЛИМА: Так, Ірпінь має ще міста-побратими в Польщі – це міста Піш та Госьцино, в Литві  – Алітус, у Білорусі – Молодечно. З цими всіма містами ми наразі оновлюємо контакти та хочемо укласти оновлені угоди про партнерство. Це процес довготривалий і передбачає попередні робочі зустрічі, наради, підготовку документів для підписання, тому ми будемо раді, якщо нам вдасться упродовж наступного року відновити побратимство з усіма містами та запланувати і активізувати спільні заходи. Також Ірпінь має міста-побратими в Україні, це міста Сміла і Славутич тому, звичайно, будемо раді активній співпраці. Зараз ми активно готуємось до чергового проекту з німецьким містечком Борна і щиро сподіваємося на успіх та підтримку грантодавцями нашої спільної ідеї, що стане черговою міцною сходинкою до розбудови міжнародного партнерства.

Наталія Сидоренко

Bookmark the permalink.

Comments are closed.