Нові банкноти в Україні: Нацбанк розкрив усі подробиці

Національний банк України повідомив про поступове введення в обіг низки нових банкнот та монет національної валюти й розповів деталі реалізації та причини свого рішення. 

Зараз Національний банк України завершує перехід на оновлений банкнотно-монетний ряд гривні, який містить надійніші та захищеніші від підробок банкноти, забезпечує зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави.

Зазначається, що для цього в обіг буде введено монети 5 та 10 гривень, які поступово замінять паперові банкноти. Водночас буде запроваджено оновлені 50 та 200 гривень з удосконаленою системою захисту, які своїм дизайном наслідують банкноти нового покоління гривні – 20, 100, 500 та 1000 гривень.

20 грудня введуть в обіг оновлену купюру номіналом 50 гривень

У Нацбанку назвали наступні етапи поточного оновлення гривні:

20 грудня 2019 року – буде введено в обіг монети номіналом 5 гривень та оновлені банкноти номіналом 50 гривень;

25 лютого 2020 року – в обігу з’являться оновлені банкноти номіналом 200 гривень;

у середині 2020 року – в обіг буде введено монети номіналом 10 гривень (точну дату буде повідомлено додатково).

Першою причиною чергового оновлення зовнішнього вигляду банкнот стала підтримка захисту українських паперових грошей на сучасному рівні, що забезпечує традиційно низький рівень підробки гривні фальшивомонетниками.

“Обидві оновлені банкноти мають посилений захист. Так, покращено рельєфність елементів друку, зокрема елементу для людей з вадами зору. Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист, серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти”, – зазначають у регуляторі.

25 лютого в обігу з’являться оновлені банкноти номіналом 200 гривень

Другою причиною названа більша тривалість “життя” в обігу металевої гривні порівняно до паперової, що дозволить заощадити державі близько 1 мільярда гривень.

“Монети перебувають в обігу близько 20-25 років. Натомість банкноти номіналами 5 та 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один-два роки, тому банкноти потрібно щороку друкувати, обробляти та зберігати”, – підкреслюють в НБУ. 

Монети поступово замінять собою купюри дрібного номіналу

Зазначається, що регулятор передбачив максимально зручну заміну в обігу старих грошей на нові. Українцям не потрібно обмінювати застарілі банкноти 5, 10, 50 та 200 гривень на оновлені банкноти та обігові монети.

Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами відповідних номіналів. Банкноти попередніх років випуску поступово будуть замінюватися в обігу монетами та оновленими банкнотами.

Джерело: УНІАН

Bookmark the permalink.

Comments are closed.