Натуральна кава: користь і шкода для здоров’я

Уся правда про ароматний напій. 

За легендою, ідея використовувати листя і плоди кавового дерева для приготування тонізуючого напою належить… ефіопському пастуху. Дикі зарості припали до смаку козам, яких той переганяв схилами.

Пожувавши листя, тварини ставали надзвичайно енергійними і швидкими. Місцеві мешканці ризикнули випробувати підбадьорливий ефект кави на собі, вподобали, і почали експериментувати зі способами приготування. Спочатку робили відвар з висушеної оболонки кавових зерен, а пізніше вирішили обсмажувати їх на вугіллі.

Сьогодні кава за обсягом операцій купівлі-продажу посідає друге місце в світі після нафти! I щорічно продається на суму більш ніж 2 млрд. доларів. Але разом зі значною армією шанувальників, є й ті, хто критикує ароматний напій і вважає його шкідливим для здоров’я. А що насправді? Давайте розбиратися.

Користь кави

Кава – не харчовий продукт, здатний наситити. Білків, жирів і вуглеводів вона майже не містить. Проте, багата на біологічно активні речовини. Їх в складі кави понад 30: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн.

Останній допомагає нам прокинутися, стимулює роботу мозку і покращує концентрацію. Однак, цим корисні властивості кави не обмежуються. Ось кілька неочевидних переваг кави для здоров’я.

  1. Прискорюється синтез білка. Кава допомагає усунути біль в м’язах після фізичних навантажень і сприяє швидшому відновленню м’язової тканини.
  2. Рівень цукру в крові приходить в норму. Напій регулює вироблення інсуліну і запобігає розвитку діабету II типу.
  3. Настрій поліпшується. Завдяки кофеїну зростає кількість норадреналіну і дофаміну – гормону щастя.
  4. Імунітет міцнішає. Чорна кава виступає додатковим джерелом антиоксидантів, які допомагають організму протистояти вірусам.
  5. Шкіра –  підтягнута і здорова. Кавову гущу можна використовувати для приготування масок, скрабів і обгортань. Вона розширює кровоносні судини і покращує кровотік, допомагаючи в боротьбі з целюлітом.
  6. Ви худнете. Ароматний напій прискорює обмін речовин. Головне, пити каву без цукру і вершків.
  7. Знижується ризик розвитку небезпечних захворювань. Помірне споживання кави слугує профілактикою хвороб Альцгеймера і Паркінсона, деменції, астми, цирозу печінки і раку.

Шкода кави

Більшість лікарів сходяться на думці, що максимально допустима доза кави на день: 2-3 чашки (приблизно 300 мг кофеїну або 6-8 чайних ложок). За умови, що ви здорові й у вас немає ніяких протипоказань. Серед останніх:

  • артеріальна гіпертензія (підвищений тиск);
  • атеросклероз судин;
  • аритмія;
  • захворювання ендокринної системи;
  • захворювання нирок, шлунку і дванадцятипалої кишки;
  • вагітність.

Навіть якщо ви не страждаєте від зазначених недуг, поспостерігайте за тим, як кава впливає на ваш організм. Допустима доза може варіюватися в залежності від індивідуальних особливостей.

Якщо після чергової порції виникає запаморочення, головний біль, аритмія або нудота, можливо, є сенс відмовитися або принаймні знизити кількість кави.

Надмірне і часте вживання напою може обернутися й іншими неприємними наслідками для здоров’я.

  1. Перезбудження і стрес. Кава збільшує навантаження на центральну нервову систему. Напад агресії, психоз або безсоння – явна ознака надлишку кофеїну.
  2. Порушення природного серцевого ритму. Пульс частішає, а тиск стає вище.
  3. Залежність. Якщо прокинутися і бути продуктивною без кави вже не виходить, варто бити тривогу.
  4. Зневоднення. Кава – сечогінний напій. Щоб не допустити виснаження водних резервів організму, після кожної чашки рекомендовано випивати склянку звичайної води.
  5. Зубний наліт. Таніни в складі натуральної кави забарвлюють емаль. Зберегти білизну допоможе чистка зубів одразу після вживання напою.
  6. Діарея. Кофеїн і кислоти подразнюють шлунок, посилюється секреція рідини і перистальтика кишечника.

Знайте міру, піклуйтеся про своє здоров’я та прислухайтеся до організму – і тоді горнятко улюбленого напою не завдасть шкоди!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.