На День народження Шевченка в Ірпені читали реп і грали на кобзі (відео)

До Дня народження великого Кобзаря Тараса Шевченка, в Ірпені обіграли новесеньку кобзу. Вона зазвучала в руках молодого кобзаря Віталія, як символічний привіт сучасної молоді вічно молодому Тарасові. А змайстрував цю кобзу ірпінець, майстер київського кобзарського цеху Сергій Прихожук.

Сергій Перихожук, викладач, художник:

«Ця кобза зроблена для одного з воїнів, який бере зараз участь у бойових діях. Поки той хлопець воює, Віталій обігрує. Інструмент потрібно виграти. І бажано, щоб, хто вже володіє цим інструментом».

А ще генія української літератури вітали сучасним українським репом. Читати репом вірші Шевченка ще у 2012 році одним із перших розпочав реп-музикант Міха Невідомський. Каже, Шевченко настільки модний і сучасний, що не захоплюватися ним просто неможливо.

Міха Невідомський, реп-музикант:

«От реально він цікавий. Він був неформалом. Я усім кажу, що це була дуже неформальна людина. Він був неідеальним, але він був настільки нетиповим і в цьому його сила».

І малі, і дорослі шанувальники Шевченка були захоплені незвичним флешмобом – спонтанно прочитати щось із «Кобзаря».

Вікторія Войналович, студентка:

«Споконвіку Прометея там орел карає, щодень Божий довбе ребра, серце розбиває. Розбиває та не вип’є живущої крові». Ось цей рядочок описує долю українців в усі віки. Нас намагаються знищити, але ми боремося і ми виборюємо свою незалежність, свою свободу».

Віра Пальчиківська, бібліотекарка:

«Історія мого життя становить частину історії моєї Батьківщини». І в цьому весь Шевченко. Починаючи від першого його Кобзаря 1840 року, і до останнього його подиху».

На імпровізовану сцену Ірпінської міської публічної бібліотеки одні за одними виходили й творчі дитячі колективи. Цей поетично-мистецький захід став неординарним завершенням ряду класичних патріотичних акцій, проведених в Ірпені з нагоди Дня народження Тараса Григоровича Шевченка

Євгенія Антонюк, керівниця відділу культури національностей та релігій ІМР

«Тут переспівували Шевченка. Тут були твори, написані на вірші Шевченка. Тут було таке нестандартне, некласичне виконання Шевченка. Оце «Борітеся, поборете!» сьогодні дає нам впевненість на сто відсотків, що ми поборемо. І у нас немає іншого виходу, ніж як побороти».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.