Микола Ковальчук: підтримувати громадський порядок в місті потрібно комплексно

Як відомо, безпека Ірпеня є одним з найважливіших завдань адміністрації міста. Разом з поліцією за правопорядком в місті слідкує комунальне підприємство “Муніципальна варта”. Кореспонденти “Правди Ірпеня” дізнавались про специфіку роботи підприємства і подальші плани в очільника “Муніципальної варти” Миколи Ковальчука

 – Які порушення найбільш поширені в Ірпені?

 – Ми можемо говорити виключно про адміністративні правопорушення, які є в компетенції “Муніципальної варти” (надалі – МВ): порушення правил благоустрою, куріння в заборонених місцях, порушення правил тримання собак і котів, торгівля алкогольними та слабоалкогольними напоями в заборонений час, торгівля в невстановлених місцях, не виконання законних вимог працівника поліції чи члена громадського формування, порушення порядку проведення мирних зібрань.

МВ здійснює охорону комунальної власності, слідкує за дотриманням правил благоустрою міста і громадського порядку на об’єктах, визначених розпорядженням Ірпінського міського голови. Найбільш поширені порушення – це куріння у недозволених місцях, вживання алкогольних напоїв в громадських місцях та неетична поведінка громадян (вживання ненормативної лексики, перевищення рівня допустимого шуму, дрібні крадіжки, бійки, з’ясовування стосунків, порушення правил вигулу тварин, порушення правил благоустрою міста тощо). Це порушення, які ми фіксуємо і реагуємо на тій території, якою безпосередньо опікується МВ.

 – Як їх можна уникнути? Або попередити?

 – Всі вище перелічені правопорушення підпадають під дію Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Їх уникнення – це, в першу чергу, питання виховання, питання певного рівня освіти й культури людини. Якщо людина вихована, вона розуміє, що у публічному місці, де гуляють мами з малими дітьми, влаштовувати “курилку” чи “пивнуху” недопустимо. Якщо певна категорія громадян цього не розуміє,  то інспекторам “Муніципальної варти” доводиться проводити профілактично – роз’яснювальну роботу для такого контингенту, робити зауваження. Доводимо до відома людей норми законів України які регулюють поведінку і взаємовідносини в громадських місцях, знайомимо з “Правилами благоустрою міста Ірпеня”, інформуємо про ті чи інші нормативно – правові акти, прийняті Ірпінською міською радою. Уникнути порушень можна було б, якщо б система невідворотності покарання все ж таки працювала. Сума штрафів була б більшою, а якщо штраф не значний (наприклад до 100 грн.) накладався безпосередньо на місці по факту скоєння правопорушення.

 – З приводу сказаного. Досить часто в місті можна зустріти людей, які палять у невстановлених місцях (парках, центральній площі тощо). Працівники МВ роблять зауваження, проте це не завжди допомагає. Скажіть, як, на вашу думку, мінімізувати кількість таких випадків? Яка за це передбачена відповідальність?

 – Стосовно куріння я можу прокоментувати більш детально. За куріння в заборонених законом чи органом місцевого самоврядування місцях передбачено попередження або мінімальний штраф для першого разу 17,00 грн. Ця сума виглядає “смішною” але процедура притягнення до відповідальності складна. Як би норма була змінена, постанова оформлювалась безпосередньо на місті скоєння правопорушення, бюджет міста тільки за куріння в місцях заборонених Ірпінською міською радою, отримував би не менше 300 тис.грн. на рік.

 – Чи взаємодіє “Муніципальна варта” з поліцією? Чи налагоджена співпраця?

 – У нас за два роки існування МВ налагоджена гарна співпраця з Ірпінським відділком Національної поліції, але нам ще є куди розвиватися в цьому напрямку. Разом з поліцією ми погоджуємо спільні дії по охороні та забезпеченню громадського порядку під час проведення масових і загальноміських заходів. Спільно працюємо по перекриттю автошляхів, регулюванню і обмеженню руху автомобільного транспорту. Що стосується пошуку людей, зниклих чи яких розшукує поліція, отримуємо від Національної поліції орієнтування і на наших об’єктах при патрулюванні по місту паралельно зі своїми завданнями займаємося розшуком. Наприклад, кілька днів тому старший інспектор патрульної служби “Муніципальної варти” знайшов підлітка, який був у розшуку і на якого прийшло орієнтування. Останні місяці ми почали практикувати спільні з поліцією рейди. Формуємо спільний наряд, надаємо свій транспорт і разом з працівниками поліції відпрацьовуємо місто по спільних завданнях: перевіряємо власників зброї, осіб, які знаходяться під адміністративним наглядом, відпрацьовуємо орієнтування на тих, що знаходяться у розшуку, проводимо перевірку документів у підозрілих осіб. Керівництво МВ постійно на зв’язку і в цілодобовому контакті з керівництвом Ірпінського відділу Національної поліції, тому я вважаю, що у нас співпраця налагоджена, склалися нормальні ділові стосунки, які надалі розвиваються.

 – Нещодавно у Львові відбулася конференція щодо діяльності “Муніципальних варт” (муніципальної поліції) в Україні. Нам відомо, що представники МВ Ірпеня також брали участь у ньому. Скажіть, будь ласка, що там обговорювалось?

Вже другий рік поспіль проводяться такі заходи, на які “Муніципальні варти” з усієї України з’їжджаються для обміну досвідом. В жовтні цього року така зустріч відбулася в форматі науково – практичної конференції. Верховною радою України у першому читанні прийнято закон про “Муніципальну варту”, який чекає, поки депутати його приймуть у другому читанні. На сьогодні наші законотворці гальмують цей процес або в них не доходять до нього руки. Але по факту Муніципальні варти (поліції) існують більше чим в 40 містах України. Це і міста мільйонники, обласні і районі центри. Тому дуже важлива дискусія з визначення правового статусу “Муніципальних варт”, їх завдань і повноважень.

На конференції якраз і обговорювались ці питання, також ми ділилися один з одним досвідом. У кожному місті “Муніципальна варта” має свої завдання, свою специфіку.  Але основне завдання всіх “Муніципальних варт” – це охорона і збереження власності територіальної громади, реагування на порушення в сфері дотримання правил благоустрою наших міст, боротьба з стихійною торгівлею, правильному паркуванню транспортних засобів. Конференція це завжди можливість ознайомитись з  кращим досвідом – у когось – по адміністративній практиці, у когось – по правилах паркування, у когось – по системах відеонагляду, інтелектуальних системах “Безпечне місто”. Піднімалося питання про професійну підготовку кадрів для “Муніципальних варт”, було презентовано підручник для підготовки робітників Муніципальної варти.

 – Що дає участь у подібних заходах для працівників “Муніципальної варти”?

 – Ми знайомимося один з одним і ділимося здобутками і напрацюваннями. Спілкування між “Муніципальними вартами” різних міст України не обмежується рівнем конференції. Після першої конференції в 2017р. наша бухгалтерія їздила до Львова і там вивчала роботу фінансового блоку львівської “Муніципальної варти”. Я нещодавно їздив у Вінницю, вивчав досвід “Муніципальної поліції”, їх центру відеонагляду: як систему роботи і взаємодії поліції, МНС з муніципалами і місцевою владою. Цікавився роботою колег у Білій церкві, Києві, Чернігові інших містах. Найближчим часом у планах поїздка до Луцька, переймати їхній досвід.

 – Чи плануєте в Ірпені проводити такі заходи?

 – Ми не є організаторами цих конференцій та семінарів, але, якщо місто Ірпінь забажає і вирішить, щоб тут був проведений такий захід, ми запропонуємо організаторам провести його у нас в Ірпені, зі своєї сторони Ірпінська “Муніципальна варта” зробить все для того, щоб захід пройшов на високому рівні.

 – Колись Ірпінь був відомий через велику кількість наркоманів. Скажіть, яка ситуація у нашому місті з наркоманією?

 – Про ситуацією з наркоманами в нашому місті я можу говорити виключно по нашій спільній роботі в проекті “Стоп-наркотик”, ініціатором якого є керівник КП “Контроль благоустрою міста” Євгенія Алєксєєва, по роботі в спільних заходах разом із Національною поліцією. Це дійсно одна з важливих проблем нашого міста. Людей, які вживають наркотичні засоби, в нашому місті багато. Ми, безпосередньо, як “Муніципальна варта”, не можемо якось вплинути на цю проблему глобально, глобально маю на увазі вплинути на зниження рівня вживання громадянами наркотичних засобів. Проблема виходить за рамки повноважень і можливостей “Муніципальної варти”. Ця проблема більше знаходиться в площині загального стану суспільства, медичної допомоги наркозалежним і кримінальної відповідальності за збут і розповсюдження наркотиків. “Муніципальна варта” – це адміністративна практика і збереження майна територіальної громади.  Наркотичні засоби десь виготовляються, звідкись завозяться, кимось збуваються – ці протиправні дії знаходяться у компетенції Національної поліції, а якщо людина наркотично залежна – то це хвороба, і компетенція медичних установ. Ми патрулюємо комунальні об’єкти – публічні і громадські місця, це території вільні від алкоголю і наркотиків, тому ми робимо і будемо робити все від нас залежне, щоб цей статус був не тільки формальністю а відповідав і дійсністю. У зонах відпочинку та на інших підпорядкованих нам об’єктах ми цього не допускаємо. Одним з об’єктів “Муніципальної варти” є Ірпінська міська лікарня, яка знаходиться у Бучі. Там цілодобово чергують інспектори МВ. Ми кожного дня бачимо, як швидка допомога везе до лікарні практично кожного 3-5 “клієнта”, або у стані наркотичного або алкогольного сп’яніння. Коли сили медичних працівників витрачаються на цю категорію людей, інші вимушені чекати швидку 20-30 а то і більше хв.

 – На Вашу думку, як покращити дотримання громадського порядку в Ірпені?

 – Я б розглядав це питання у комплексі. Адже не може бути питання дотримання громадського порядку виключно у компетенції поліції, або у компетенції органів місцевого самоврядування, або “Муніципальної варти”. Щоб покращити дотримання громадського порядку, тобто ми кажемо про підвищення загального рівня безпеки, повинен проводитися комплекс заходів. Працювати патрульна і дільнична служба поліції (укомплектовані відповідним штатом, мати відповідне матеріальне забезпечення, підготовку). Органи місцевого самоврядування повинні мати дієві механізми впливу в сфері адміністративних правопорушень, які стосуються життєдіяльності міста. Ширші повноваження муніципальних варт у сфері застосування адміністративної практики, розвантажать місцеві відділки Національної поліції, і дадуть їм можливість зосередитись на розслідуванні кримінальних правопорушень і оперативно – розшуковій діяльності. Освітні і громадські інституції разом з місцевою владою повинні створювати умови, щоб ідея вживання алкоголю, наркотиків, куріння була непопулярна. Щоб місто було здорове, люди повинні в ньому бути здоровими, вести активний спосіб життя, тоді буде і менше місць де вчиняються правопорушення. Тут повинна і громадськість і окремі громадяни займати якщо і не активну позицію, то як мінімум позицію не байдужості. Повідомляти до поліції або “Муніципальної варти” про помічені порушення громадського порядку та порушення у сфері дотримання правил благоустрою міста, робити зауваження оточуючим, фіксувати такі порушення і розміщати їх в публічному просторі.

Чималу роль для підвищення рівня безпеки міста відіграють технічні засоби. Велика кількість камер відеонагляду – це гарно, але наш наступний етап це зробити ці камери “розумними і інтелектуальними”, а це програмне забезпечення, що ідентифікує за обличчям та номером автомобіля тощо. Забезпечення об’єктів комунальної власності і публічні місця переговорними приладами і кнопками “тривожного виклику”, це дасть свої результати – збільшить якість безпеки життя людей.

Минулого тижня я був на презентації книги “Безпека громади. Пошук спільних рішень”. Цей посібник виданий за підтримки міжнародного фонду “Відродження”, піднімає і систематизує питання безпеки громади. У посібнику зібраний досвід  таких  країн як: Ізраїль, Білорусь, Литва, Латвія, Естонія, та деяких міст України, наведені приклади співпраці поліції, місцевої влади та громади. Зараз все більше повноважень передається на місця, йде децентралізація і органи самоврядування набувають нових важелів, мають більше повноважень, вони повинні мати й відповідні інструменти впливу. Одним із таких інструментів і є “Муніципальні варти”.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.