Марки і конверти нашої героїчної історії

9 жовтня в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї експонувалася філателістична виставка двох розділів із колекції Олександра Канівця. Батько колекціонера – художник із Черкащини, мати захоплювалася вишиванням. А Олександр Володимирович пройшов шлях від рядового міліціонера до працівника  Міністерства  внутрішніх справ. Крім того, він змалку захоплювався спортом і збирав марки. Брав участь у різних всеукраїнських і міжнародних філателістичних виставках, відзначений нагородами. В його збірці є різні марки – козацької і спортивної тематики, з історії пошти і залізниці на теренах України. Значна частина збірки присвячена українській культурі та боротьбі за Незалежність України.

Олександр Канівець підготував пересувну філателістичну виставку “Останнім шляхом Кобзаря”, з якою відвідав усі понад сімдесят населених  пунктів  від Петербурга до Канева, що цілком відповідає маршруту, яким везли тіло Тараса Шевченка на перепоховання. Поштовий похід-реквієм тривав з 8 до 22 травня 2011 року, до 150-річчя перепоховання Кобзаря. В кожному населеному пункті  Олександр Канівець робив погашення на спеціально підготовлених  конвертах з сумлінно дібраними тематичними зображеннями та марками. Була ще низка поштових естафет. “70 років визволення України” – ця естафета пройшла від Півнівки Міловського району Луганської області до Ужгорода.

У 2015 році, протягом 63 днів, було проведено через усі області України, зокрема в зоні АТО (Сєверодонецьк і Словянськ) та окупованому  Криму,  Всеукраїнську поштову естафету “Україна – козацька держава”. Щоденно відправлялася поштова кореспонденція, також здійснювалося відвідування музеїв і покладання квітів до пам’ятників козацької слави. Зібрані в ході цієї естафети матеріали склали експозицію “Україна – козацька держава”.

Колекціонер прекрасно розуміє значення історичних знань для розвитку суспільства. Він говорить: “За свою історію ми самі маємо боротися, ніхто нам не подарує нову національну свідомість. Поки ми самі не зрозуміємо, наскільки наша історія пов’язана із сучасністю та має безліч аналогій, ми по-справжньому не зможемо її сприйняти. Наприклад,  для мене очевидно, що перші добровольчі батальйони, які стали на захист України під час окупації Донбасу – це історична аналогія з Українською повстанською армією, яка не маючи великого ресурсу, обрала шлях боротьби за Незалежність не  завдяки, а всупереч. Не було би цих батальйонів і волонтерських рухів, хто знає, чи не їздили би у столиці російські танки”.

Також Олександр Канівець провів поштову естафету “70 років УПА”. В ході цього заходу було зібрано марки і конверти із зображеннями, присвяченими героїчній боротьбі ОУН і УПА.

Нинішнього року ми відзначаємо 100-річчя Української революції і 75 років Української повстанської армії. 14 жовтня – день УПА. Олександр Володимирович мандрує містами України з двома розділами своєї збірки – “Перші марки Української держави 1918-1923 років” і “75 років УПА”.

Нашому музею Олександр Канівець подарував  два поштових конверти 1992 року. Це перші конверти Незалежної України із зображенням Державного  Прапора.

Автора виставки привітала начальник відділу культури, національностей та  релігій Євгенія Антонюк.

Олександра Володимировича приємно вразив оновлений центр Ірпеня. Особливо колекціонеру сподобався пам’ятник Тарасові Шевченку. Олександр Канівець пообіцяв, що буде надруковано конверти з фото ірпінського пам’ятника Кобзарю.

Анатолій Зборовський,

директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею

Bookmark the permalink.

Comments are closed.