Маямі поділиться з українцями зброєю. Першу партію отримає Ірпінь

297061721_486236576834754_7577489637477554440_n

Місто Маямі, яке незабаром стане побратимом Ірпеня, першим підтримало ідею про передачу Україні надлишку цивільної зброї, а також зброї, яка конфісковується у США. Про це, виступаючи на сесії Ірпінської міської ради, розповів народний депутат України Мар’ян Заблоцький.

«Ми з паном Олександром (Маркушиним) започаткували ідею, яку втілюємо спільно. Вона полягає в тому, щоби брати цивільну зброю у Сполучених Штатах Америки і озброювати членів добровольчих формувань територіальних громад», – сказав парламентар.

За його словами, до початку війни в Україні було 600 тисяч озброєних людей – це менше 2% більш ніж 30-мільйонного дорослого населення. У власності громадян США на 300 мільйонів населення є понад 800 мільйонів одиниць зброї, і щороку американці купують по 20 мільйонів одиниць. У країні працюють 53 тисячі магазинів зброї.

«Завоювати таку країну неможливо фізично, тому що там кожна людина озброєна, особливо в південних штатах – таких як Флорида», – зауважив депутат.

A26I7635-1024x683

«Власне, виникла ідея, щоби просити у громадян США їхню надлишкову зброю, адже в багатьох просто десятки одиниць. Багато з них готові поділитися зайвою зброєю – передати її сюди. Дуже багато там також конфіскованої зброї: у США понад 100 тисяч одиниць зброї щороку конфісковується і знищується, на що витрачаються кошти їхніх платників податків. Місто Маямі першим погодилося (ми зверталися до кількох міст), щоби всю конфісковану зброю, яку вони мають зараз, подарувати Ірпеню. Це доволі історичний момент і прецедент. Зараз Маямі погодилося передати 147 пістолетів і 20 автоматів – 10 автоматів Калашникова і 10 сучасних AR-15», – сказав Мар’ян Заблоцький.

Він також висловив упевненість у тому, що приклад Маямі наслідують і інші міста США.

«Ще навесні ми звернулися до наших міжнародних партнерів з проханням про допомогу у боротьбі з російським агресором. У червні, у відповідь на наше прохання, з ініціативи комісара поліції Маямі Кена Рассела була проведена акція з викупу зброї в містян під назвою  “Guns 4 Ukraine”. Охочим здати непотрібну зброю пропонували грошову винагороду в розмірі від 50 до 200 доларів за одиницю. До викуплених пістолетів та автоматів поліцейські Маямі додали й конфісковані. Зараз юридична процедура передачі зброї Ірпеню завершується. Отримана відповідна ліцензія та необхідні дозволи», – розповів Ірпінський міський голова Олександр Маркушин.

Він зазначив, що зброя, яку доставлять із Маямі, буде передана ірпінським поліцейським та бійцям територіальної оборони.

«Фактично сьогодні ми напрацьовуємо модель за якою, я щиро вірю, в подальшому Ірпінь та інші міста України зможуть отримувати зброю для своєї оборони. Зокрема, зараз тривають перемовини з містом Х’юстон. Дякую за неймовірну допомогу та підтримку в цій справі народному депутатові України Мар’яну Заблоцькому та голові Інвестиційної ради Ірпеня Володимиру Карплюку!» – підкреслив Олександр Маркушин.

Нагадаємо, сьогодні на сесії Ірпінської міськради депутати проголосували за укладання угоди про співробітництво й партнерство між Ірпенем і Маямі. У Маямі таке рішення було ухвалене наприкінці липня.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.