Linevich Group: втратити ВСЕ?

Інвестори житлового комплексу “Версаль парк”, який будує відомий в регіоні забудовник Віталій Ліневич, дуже занепокоєні. В новобудовах по вулиці Українській 83-б, будинках 6, 7, 8, 9 та в будинку по Тургенівській 50 відсутня дозвільна документація: містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, технічні умови. Договори пайової участі перед містом укладені, але не виконуються. Інформація про це опублікована в офіційній газеті “Ірпінський вісник” та на сайті міської ради.

Питання досить серйозне і невдовзі може вибухнути грандіозним скандалом. Адже проблема стосується не мало не багато  -десь 1200 родин, кожна з яких, вирішуючи свої квартирні питання, довірила кошти ще донедавна досить надійному і авторитетному забудовнику регіону.

Накипає. Люди уже зібралися в групу для спілкування та обміну інформацією. Найактивніші інвестори уже намагалися поговорити з Ліневичем про ситуацію. Він на контакт не йде. На зустрічі приходить юрист, який валить усе на міського голову Ірпеня Володимира Карплюка. Мовляв, ми хороші, все робимо для міста, але “поганий мер не зараховує нашу роботу в пайову участь”. (До слова, у списку незаконних забудовників Ірпеня Ліневич далеко не один. Там є Сінчук, Табалюк, Нехаєнко, Карпенко, ТОВ “Житл-Буд”.)

Раніше Ліневич платив у місто

Питання розміру пайової участі та її зарахування веде Відділ економіки Ірпінської міської ради. Там із перших уст ми довідалися, що Ліневич раніше платив і виконував роботи для міста, а тепер перестав. “Були в них спроби видати, наприклад, певний проїзд між будинками за міську дорогу, щоб це зарахувати. Але Карплюк такі речі знає і нещадно рубає. Причому це не тільки Ліневича стосується – всіх. Вони – Linevich Group – раніше робили, але в їхній компанії проблеми зі здачею. Там часто бардак в документах. Зробити вони зробили, але здати це нормально як пайову часто не можуть, довести роботу по документах до кінця, маю на увазі. Але це раніше. Віднедавна взагалі перестали будь-що робити чи платити в місто”, – розповіло нам компетентне джерело з міської ради, яке побажало бути неназваним.

Несплата пайової – ще півбіди

По двох будівництвах Ліневич вніс неправдиві відомості у декларацію про здачу об’єкту в експлуатацію. Зокрема, в графі про сплату пайової участі вказав неіснуючу квитанцію про оплату. В частині кількості зданих квадратних метрів вказав неправильну цифру. Окрім того, Ліневич, не отримувавши поштової адреси об’єкту, прочав подавати квартири на реєстрацію. Ще по двох інших об’єктах Ліневич навіть не звертався до “Ірпіньводоканалу” за отриманням технічних умов. Цей клубок проблем стосується “Версаль-парку” по Українській і Тургенівській 50. Щоб його розплутати і точно вказати, кому з інвесторів варто хвилюватися, а кому ні, ми звернутися із запитами до Ірпінської міської ради. Отримавши відповіді, ми обов’язково оприлюднимо їх найближчим часом.

Зате платить за чорнуху проти міста

Віднедавна в кабельних мережах компанії Best з’явився телеканал “Погляд”, який від свого народження і по цей день показує суцільний негатив і чорнуху проти мера міста Володимира Карплюка. (Власник каналу і та провайдера Best – місцевий інтернет-магнат Олексій Зіневич). Віталій Ліневич фінансує цей телеканал. А ще разом із Зіневичем вони купили і висмикнули з більшості Карплюка в міській раді аж 4 депутати. Це не домисли автора. На одній з останніх сесій мер говорив про це в очі таким депутатам-тушкам: “Вас купив Ліневич”.

Квартири в опозиційного забудовника: собі дорожче

Що так затьмарило розум Віталія Ліневича, який будує в Ірпіні більше 10 років? Всі ці роки він не ліз у політику, ладив з усіма владами, заробляв добру репутацію і великі кошти. Невже людина, яка працює стільки років у будівельному бізнесі не знає, що насправді шукає потенційний інвестор, який мріє втекти з шумного Києва до затишного Ірпеня. Правильно – ВІН (інвестор) шукає затишку і спокою, красивої інфраструктури та прогулянок по затишних парках… Інвестор проти мітингів, телеканалів, проблем з документами. Йому треба тиша і спокій. Спокою інвестори Linevich Group уже не мають – це доконаний факт. Вони мають велику тривогу. І на Карплюка звалити не вийде. Бо свої гроші вони принесли і довірили не Карплюку, а Ліневичу. Забудовнику, який заклав витрати на сплату пайової у вартість квадратів і гроші взяв за це з людей, але в місто не сплачує. Забудовнику, який мав ледь не бездоганну репутацію і за лічені тижні її втратив. Зав’яз в інтригах з перекупкою депутатів і фінансуванні чорнухи проти мера міста, якого підтримує переважна більшість мешканців Ірпеня.

Ведмежа послуга колегам-забудовникам

Новий виток скандалів у ЗМІ, біг-борди з антирекламою Ірпеня, постійна чорнуха про місто, яку фінансують Ліневич та Зіневич, певною мірою нівелюють іміджеві успіхи міста, над якими так фанатично працює Карплюк і його команда. Бренд  Coca-cola коштує дорожче ніж, усі заводи цієї компанії по всьому світу разом узяті. Карплюк розуміє, що зростання популярності міста – це збільшення його капіталізації. Збільшення вартості всього, що є у місті включно з квартирами місцевих мешканців. Фінансуючи бруд на Ірпінь, Ліневич зменшує капіталізацію не тільки власних об’єктів, він певною мірою знецінює будівництво всіх, хто будує в Ірпені. Люди, які в темі чудово розуміють, до чого рухається ринок. Він перенасичений пропозицією. Завтра деякі покупці квартир, глянувши на оскандалений Ірпінь, виберуть для себе Вишневе, Петрівське чи Софіївську-Борщагівку. Буде час, коли йтиме боротьба за кожного клієнта… Це вже сьогодні так.

Який біс попутав?

Як? Як такий досвідчений стратег-бізнесмен, як Ліневич, маючи за спиною 1200 інвесторів, які доручили йому свої кошти, міг піти на брудну війну проти мера Ірпеня. Сильного, успішного реформатора, з великою підтримкою людей, якому, за великим рахунком, начхати на ту чорнуху. Як Ліневич з такою кількістю порушень і заборгованістю перед містом міг піти війною проти голови Ірпінської міської ради, яка наділена функціями державного архутектурно-будівельного контролю? Що або хто збив його зі спокійної дороги успішного забудовника-бізнесмена? Гординя, біс?..

Хочеться побажати Віталію Ліневичу, щоб мудрість, яка була йому притаманна, знову повернулася до нього. Бо де є мудрість, там є мир і спокій. Це те, що найбільше потрібно сьогодні Ірпеню, людям, бізнесу і, особливо, інвесторам компанії Linevich Group.

Валерій Петрів

Bookmark the permalink.

Comments are closed.