Лікарі Ірпеня консультують: як не отруїтись влітку

За статистикою лікарів, саме влітку збільшується кількість захворювань кишковими інфекціями та інших отруєнь. Тому надзвичайно актуально дотримуватися рекомендацій лікарів, щоб не зіпсувати відпочинок. Як уникнути шлунково-кишкових проблем улітку консультує лікар-гастроентеролог Координаційного центру ірпінської міської поліклініки Людмила Потуремець.

Збудники гострих кишкових інфекцій (сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз) потрапляють до нашого організму із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання в забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Клінічно захворювання проявляються загальною слабкістю, нудотою, блюванням, підвищенням температури тіла, кишковими розладами – діареєю до 10 і більше разів, ознаками зневоднення організму. Ці симптоми можуть виникати не тільки при інфекційних захворюваннях. У людей, що мають проблеми з органами травлення, подібні симптоми можуть появлятися після переїдання ягід і фруктів.

В ягодах і фруктах містяться органічні кислоти, надлишкове вживання яких призводить до спазму сфінктера Одді, порушення відтоку жовчі і ферментів і, як наслідок, неперетравлення їжі. Появляються симптоми інтоксикації організму і кишкові розлади. Часто такі прояви бувають у людей з хронічними захворюваннями жовчного міхура, підшлункової залози, кишківника.

В останніх рекомендаціях МОЗ України по раціональному харчуванню для здорових людей на 1 прийом можна з’їсти 1 фрукт (яблуко, банан, апельсин), 0,5 склянки ягід, 0,25 склянки сухофруктів. Людям із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту ці порції слід зменшити в 2 рази.

Необхідно знати, що фрукти і ягоди є джерелом холестерину, рівень якого в крові значно підвищується при поїданні їх в великій кількості. Це пояснюється тим, що в фруктах є багато фруктози, яка метаболізується в глюкозу лише в 50%. Решта в печінці перетворюється в ліпопротеїди дуже низької щільності, які відносяться до “поганого” холестерину. Багато фруктози міститься в бджолиному меді, винограді, хурмі, яблуках, грушах, кавунах, порічках та інших ягодах.

Заходи профілактики виникнення кишкових інфекцій і отруєнь

‒ Ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі.

‒ Не пити воду з неперевірених джерел. Слід вживати кип’ячену охолоджену воду або бутильовану.

‒ Харчові продукти вживати після термічної обробки. Особливо це стосується молочних продуктів (молока, сиру).

‒ Фрукти й овочі ретельно мити під проточною водою і обдавати кип’ятком або чистити шкірку.

‒ Не купувати продукти в місцях, що не забезпечені необхідними умовами зберігання, у вуличних продавців.

‒ Не вживати продукти із закінченим терміном придатності.

‒ Не купувати салати в кулінарних відділах супермаркетів, особливо заправлені майонезом.

‒ При зберіганні продуктів використовувати чисту упаковку (контейнери).

‒ Не переїдати ягід і фруктів, бджолиного меду, помідор.

У разі появи перших ознак захворювання, необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.