Куди піти купатися в Ірпені цього сезону

З початком сезону багато ірпінців  думають про те, де вони будуть відпочивати, а, головне, – купатися і засмагати цього сезону. Особливо турбує людей стан наших водойм. Не таємниця, що Ірпінь не має офіційного спеціально облаштованого пляжу на своїй території. Десятиліттями ірпінці купалися у місцевій річці, а потім – у штучних озерах, які утворилися на місці промислових кар’єрів. Останніми роками стало видно неозброєним оком, що стан забруднення цих водойм, а, головне, – території довкола досяг катастрофічного рівня.

На початку весни мерія повідомляла про перші кроки, що були зроблені для покращення умов літнього відпочинку ірпінці. Щоб з’ясувати що вдалося зробити у цьому напрямку на сьогодні, наші кореспонденти зустрілися з головою фракції «Нові обличчя» Максимом Плешком.

П.І. Максиме Валерійовичу, ірпінців сьогодні дуже турбує питання, чи матимуть вони, де покупатися цього літа.

М.П. Повірте, це питання мене, як людину, яка дуже любить купатися, як мешканця нашого міста теж дуже турбує. Мені завжди було дивно і дико, коли я ще не був депутатом, чому в Ірпені, у такому великому регіоні, де зрештою багато водойм, немає жодного достойного місця, де можна покупатися. А ті місця, які є – страшенно засмічені. Коли я став депутатом, почав сам детально вивчати це питання і залучив до цього колег. У нас виникло велике бажання зробити на озері «Кар’єр» цивільний гарний пляж. У березні ми почали там роботи по скиду води. Це робилося і для того, щоб збільшити площу пляжу, і, що не менш важливо, для попередження підтоплень місцевих садиб. На жаль, разом з пляжем, нам відкрилося колосальне сміттєзвалище. Ми побачили тонни сміття, яке десятками років скидалося в озеро і підприємствами, і самими місцевими мешканцями.

П.І. Невже у воді, в якій «хорониться» купа сміття, можна купатися?

М.П. Всі ми знаємо, що ірпінці купаються там щоліта. І я їх розумію, бо альтернативи, як такої, немає. Коли ми зробили скид води і побачили весь цей бруд, ми одразу подали зразки води з озера «Кар’єр», з озера «Земснаряд» та з річки Ірпінь до санітарної епідеміологічної служби. Висновки, які ми отримали, були дуже невтішними. Перевищення норми по кількості мікроорганізмів у всіх цих водоймах було дуже значним. Станом на 21 квітня індекс кишкової палички в озері «Кар’єр» становив 20000, в озері Земснаряд – 24000, а у Ірпінці – рекордні 70000 і це при нормі 5000!!!

П.І. Це означає, що цього сезону ми так і не будемо мати придатних для купання місць?

М.П. Ні. Ми цю справу так не залишили. Одразу після таких невтішних новин ми почали вживати заходів для покращення стану води. По-перше, ми написали листи до керівника Держводгоспу нашого ірпінського регіону. Я особисто спілкувався з нею по телефону, також зустрічався з інженером, дуже багато роботи провів молодий керівник відділу з надзвичайних ситуацій Олександр Костюк. І ми попросили, щоб наші шлюзи на Бучанці, на річці Ірпінь підняли, щоб канали максимально наповнилися водою. Якщо сьогодні хтось прогуляється до річки Ірпінь, то побачить, що річка до краю наповнена водою. Буквально ще кілька тижнів тому все було на мілі і все було висушене. Зараз після того, як шлюзи підняли і пройшли щедрі дощі річка наповнилася і почала процес природного самоочищення.

13441633_1115026551873878_1225286254_o (1)

Окрім цього, ми почали вивчати питання і по Бучанці. Стало відомо, що практично вздовж по течії у річку скидають стоки з господарств та виробництв. А саме Бучанка наповнює озеро «Земснаряд», тому і маємо таку картину із кишковою паличкою. Я хочу попросити громадськість, яка хвилюється за пляжі, долучитися до спільної роботи. Якщо ви знаєте місця, де скидаються стоки у річку, просимо повідомляти у Муніципальну варту за номером 60-400 чи у відділ з надзвичайних ситуацій. Просто зробіть скріншот Google-карти, позначте там місце, де вчиняється забруднення водоймища, зробіть, при можливості, короткий опис хто та що скидає і залиште свої контактні дані. Ми за такими повідомленнями будемо визначати порушників і вживати щодо них жорсткі заходи. Те саме стосується і річки Ірпінь, і інших водойм.

Також, щоб відсікти спекуляції хочу сказати, що біля Бучанки (на переїзді між Ірпінем та Бучею) є КНС (ред.каналізаційно-насосна станція)  нашого водоканалу. І раніше, у моменти аварійних ситуацій, щоб не заблокувати весь регіон вони могли скидати стоки у річку. Але зараз такого немає. Ми провели з працівниками роз’яснювальну роботу. На сьогодні, якщо хтось побачить, що там скидаються стоки, то також прошу також повідомляти.

П.І. То що ми маємо на сьогодні?

М.П.  Сьогодні у мене для мешканців Ірпеня хороші новини. За даними СЕС станом на 3 червня вода у місцевих водоймах є придатною для купання. Індекс кишкової палички в озері «Кар’єр» зараз становить 2300, а в річці «Ірпінь» – 1400. Підкреслюю, що норма – 5000. Підняття шлюзів плюс рясні дощі принесли чудові результати. Кількість кишкової паличці в нашій річці зменшилася у 50 разів!

13413956_10209318379347303_1546600228_n

Що ж до озера, то ми свідомі того, що у будь-якому випадку ірпінці будуть там купатися і зараз ми разом, силами міських комунальних служб та громади, маємо створити там умови максимально сприятливі для відпочинку та купання людей.  Тому від імені мерії закликаю усіх ірпінців, усіх, хто проживає у районі кар’єру, усіх активістів, екологів прийти у п’ятницю, 17 червня, о 13.00 на загальноміське прибирання території довкола цього озера. Перший заступник міського голови Дмитро Христюк уже дав команди комунальним службам готувати техніку та виділити штат працівників для цієї роботи. Ми знаємо, що все озеро за один день важко буде прибрати. Тут потрібен цілісний проект рекультивації усієї прилеглої території. Це складний проект, але ми до нього прийдемо.

Після толоки ми плануємо завезти кілька машин чистого піску на цей пляж, також у планах встановити там туалет. Наголошую, що це поки стихійний пляж, без документів, не оформлений, але разом з тим ми знаємо, що люди туди все одно будуть приходити на відпочинок, тому першим етапом буде створення нормальних умов на базі того, що маємо. Наступним етапом буде рекультивація цих озер, створення паспорту цих водойм, можливо, створення відділу чи комунального підприємства, яке опікуватиметься ними і тоді це вже буде офіційно називатися пляжем з відповідною інфраструктурою.

Наостанок хочу сказати, що ситуація, яку маємо сьогодні, утворилася не за останні півтора роки, не за три і навіть не за десять. Водойми забруднювалися десятиліттями. І дуже сумно, що забруднювалися вони самими місцевими мешканцями, ніхто чужий не приїхав і не порозкидав порожні пляшки довкола. До того ж, жоден з попередніх мерів не зважав на цю проблему і не приймав жодних мір, тому вирішити її зараз за короткий період дуже важко. Але ми все-таки не залишаємо думку про те, що в Ірпені обов’язково має бути гарний великий пляж. І не тільки! Міський голова Володимир Карплюк планує облаштувати на території озер «Кар’єр» та «Земснаряд» велику рекреаційно-відпочинкову зону з набережною, аквапарком, стоянкою для човнів тощо. Уже зараз ведуться переговори з інвесторами. Це буде ще не цього року, але те, що у наших силах зробити зараз для покращення умов літнього відпочинку ірпінців, ми обов’язково зробимо.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.