Корисні властивості полуниці

Мабуть, важко відшукати людину, яка б не любила полуницю — соковиту і солодку садову ягоду, пік врожайності якої припадає на середину червня. Крім чудових смакових якостей полуниця володіє лікувальними властивостями, оскільки містить величезну кількість корисних речовин і справедливо відноситься до розряду дієтичних продуктів.

У стиглих ягодах полуниці міститься 90% рідини і 10% твердих речовин, які мають бути в щоденному раціоні будь-якої людини. В першу чергу, це вітаміни групи В, А, К, РР і Е, а також вітамін С, якого в полуниці в кілька разів більше, ніж, приміром, у цитрусових. Також ця садова ягода багата калієм і фосфором, кальцієм, магнієм і натрієм. Останні медичні дослідження підтвердили, що в ягодах полуниці міститься досить велика кількість цинку, який відповідає за функції сечостатевої системи і, зокрема, стимулює потенцію. Саме тому сьогодні полуниця по праву вважається натуральним замінником віагри.

Варто також відзначити, що до складу полуниці входить досить велика кількість фолієвої кислоти, тому ягоду необхідно включати в раціон тим, хто страждає недокрів’ям. Присутність фолієвої кислоти в їжі дуже важливо для вагітних жінок, проте в цьому випадку медики радять майбутнім мамам бути вкрай обережними, так як істотним недоліком цієї корисної ягоди є здатність викликати сильну харчову алергію.

Тим не менш, за своїм корисним властивостям полуниця складає гідну конкуренцію не тільки різних дієтичних продуктів, але і медикаментів. Її рекомендується вживати в їжу людям, страждаючим серцево-судинними захворюваннями і підвищеної набряком, так як ягоди полуниці сприяють відновленню обміну речовин і виведенню з організму надлишкової вологи. Крім цього, полуницю необхідно включати в щоденний раціон тим, у кого є проблеми з шлунком і кишечником, нирками і суглобами.

Дуже ефективна полуниця при подагрі. Причому, людям з таким діагнозом в рівній мірі корисно є не тільки свіжі ягоди, але і пити чай з висушеного листя полуниці, які можна заготовлювати про запас протягом усього літа. Крім усього іншого, полуниця стимулює процеси травлення і може використовуватися в якості чудового проносного засобу, а також допомагає впоратися зі стресами і нервовим перенапруженням за рахунок того, що в її склад входить ендорфін, іменований медиками «гормоном щастя». Звичайно, в шоколаді його міститься значно більше, проте полуниця, на відміну від суміші какао і цукру, не впливає на фігуру, так як є достатньо низькокалорійним продуктом, не руйнує зуби і не викликає запорів.

Згідно з даними наукових досліджень, ягоди полуниці є чудовим природним антиоксидантній, який має здатність нейтралізації вільних радикалів. Тому полуниця уповільнює процеси старіння організму, очищає кров, перешкоджає розвитку артриту, доброякісних і злоякісних пухлин, а також стимулює регенераційні функції організму. Варто також відзначити, що ягоди полуниці надають позитивний вплив на головний мозок людини, покращуючи його кровообіг, а також зміцнюють зір і нервову систему.

В профілактичних цілях медики рекомендую влітку протягом 2-3 тижнів щодня з’їдати не менше 300-400 грамів свіжої полуниці. В вареннях і компотах ця ягода втрачає частину своїх корисних властивостей, проте все ж залишається чудовим джерелом вітамінів і корисних мікроелементів в зимовий період. Щоб довше зберегти лікувальні і дієтичні властивості полуниці, фахівці рекомендують не піддавати її термічній обробці, а заморозити. В цьому випадку втрата корисних речовин буде мінімальною. Також можна заготовити полуницю на зиму, пропустивши ягоду через м’ясорубку і змішавши з цукром у пропорції 2 до 1. Отримане пюре необхідно розкласти по стерилізованим банкам, закрити пластиковими кришками і помістити в холодильник.

Сухі ягоди полуниці і листя можна додавати в чай. Вони не тільки додадуть особливий аромат напою, але і допоможуть позбутися головного болю, депресії, втоми і проблем з травленням. Крім цього, відвари з листя полуниці володіють чудовими антибактеріальними властивостями, тому їх можна використовувати для приготування компресів при гнійних ранах і опіках, а також застосовувати у вигляді полоскань при флюсі і використовувати як примочок для боротьби з герпесом.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.