Книги переможців “Літературного Олімпу” надрукували в ірпінському видавництві “Перун”

Минулого року на книжковому фестивалі “Irpin Book fest” було визначено переможців конкурсу на нагородження літературною премією Ірпінського міського голови Володимира Карплюка “Літературний Олімп”. Ними стали Володимир Коскін за книгу “Річка-пам’ять Ірпінь”, Олександр Гордон за збірку віршів “Ірпінь. Поезія. Любов” і Ніла Висоцька за збірку нарисів “Ірпінь невичерпний”. Всі ці книги були в рукописах. Премія дається на видання книги. Нинішнього року всі три книги вийшли в світ в ірпінському видавництві “Перун”.

Ірпінь надихає. В цьому переконуєшся, читаючи вірші Олександра Гордона, присвячені нашому місту.

“Поет розпочинається з Вітчизни.

Ірпінь розпочинається з ріки –

У водах снів гарячих сонцебризних,

В яких переплітаються віки”, – пише Олександр Гордон.

А Володимир Коскін пропонує читачам книжку-подорож. Він описує всі 35 населених пунктів, розташованих на річці Ірпінь від Яроповичів до Козаровичів. Володимир Олексійович подає історію цих сіл, розповідає, що цікавого там можуть побачити туристи. А щоб цікавіше було читати кожний краєзнавчий нарис завершується кумедними бувальщинами та анекдотами рибальської тематики. Отож читачам “Річки-пам’яті Ірпінь” гарний настрій гарантований. Видання багато ілюстроване кольоровими світлинами. Володимир Коскін присвятив книгу Євгенії Шудрі. Але прикро, що в нарисі про наше місто письменник забув написати, що тут діє Ірпінський історико-краєзнавчий музей.

Ніла Висоцька – прекрасна поетеса і водночас краєзнавець. Її книга “Ірпінь невичерпний” – це збірка краєзнавчих нарисів переважно про літераторів. Читачі дізнаються багато цікавого про перебування в Ірпені і творчість українських поетів Максима Рильського, Ліни Костенко, Костя Герасименка, Василя Стуса, Івана Світличного, Володимира Підпалого, Івана Гнатюка, Олекси Ющенка, феноменального перекладача Григорія Кочура, літературознавця Івана Дзюби, російських поетів Бориса Пастернака та Івана Жданова, автора казок про Незнайка Миколи Носова, композиторів Михайла Вериківського і Костянтина Скорохода, художника Федора Колесніченка, фотохудожника Юрія Косіна та інших. Ніла Василівна записала спогади старожилів Євдокії Брикс, Тетяни Савушкіної та інших про минувшину Ірпеня. Ніла Висоцька також ділиться спогадами про перебування українців на Камчатці, про рідний Донбас, розповідає про культурне життя Ірпеня. Книга Ніли Висоцької адресована всім, хто цікавиться літературою і мистецтвом, а особливо розвитком нашого міста. Ці нариси раніше друкувалися в “Ірпінському віснику”, “Пульсарі Приірпіння” і інших виданнях. Тепер вони вийшли окремою книгою. Для цього багато зусиль доклала упорядник видання головний зберігач фондів Ірпінського історико-краєзнавчого музею, поетеса Лариса Юхименко.

Анатолій Зборовський,

директор Ірпінського Історико-краєзнавчого музею

Bookmark the permalink.

Comments are closed.