Кава впливає на мозок сильніше, ніж вважалося

Кава, найпоширеніший у світі наркотик, впливає на обмін речовин набагато глибше, ніж вважалося раніше.

“Ми виявили абсолютно нові способи впливу кави на здоров’я людини”, – говорить керівник групи дослідників з Північно-західного університету Мерилін Корнеліс.

Отримані результати описують низку ланцюгових змін, які відбуваються в кількох важливих системах організму. Ці зміни можуть мати як позитивний, так і негативний ефект, передає Бі-бі-сі. 

Виявилося, що кава впливає на куди більшу кількість метаболітів у крові, ніж передбачалося раніше.

У дослідженні брали участь 47 добровольців, які відмовилися від вживання кави протягом місяця, а потім стали вживати по чотири чашки кави протягом ще 30 днів. Після цього вони збільшили споживання кави удвічі – до восьми чашок. Протягом усього процесу досліджень вчені брали у випробовуваних проби крові з метою аналізу зрушень у біохімічних параметрах.

Вони дійшли висновку, що кава впливає на рівні 115 метаболітів. 82 з цих речовин були відомі вченим і були пов’язані з 33 метаболічними процесами.

“Збільшення споживання кави за період у два місяці, ймовірно, призводить до появи стресу, який призводить до зменшення метаболітів в цій системі, – говорить Корнеліс. – Можливо, мова йде про адаптацію організму до звичного рівня стресу”.

Але це не все, в чому бере участь ендоканнабіноїдна система. Вона причетна до таких процесів як сон, інтелектуальна діяльність, апетит.

Інша група метаболічних процесів, які виявилися в ході дослідження, відноситься до регулювання рівня стероїдів в організмі. Стероїди беруть участь в обміні речовин, впливаючи на багато процесів – від зростання до статевої активності.

Вчені виявили, що під впливом кави посилюється виведення з організму стероїдних сполук. Поки неясно, що саме в каві відповідальне за такі зміни. Але результати можуть допомогти зрозуміти,чому кава в багатьох випадках настільки позитивно впливає на здоров’я, наприклад, регулюючи вагу і скорочуючи ризик захворювання на діабет.

“Часто це пояснюють здатністю кофеїну стимулювати жировий обмін речовин, а також здатністю поліфенолів, яких багато в каві, регулювати вироблення глюкози”, – говорить Корнеліс.

“Наші дослідження пов’язують каву з ендоканнабіоїдами, що дає альтернативне пояснення цих явищ. Враховуючи популярність кави в світі, видається дивним, що ми так мало знаємо про механізми її дії на наше здоров’я”, – зазначила Корнеліс.

Джерело:https://www.unian.ua/health/worldnews/10499115-kava-vplivaye-na-mozok-silnishe-nizh-vvazhalosya.html

Bookmark the permalink.

Comments are closed.