Карплюк: культурне життя Ірпеня бурхливе і різноманітне

В Ірпені триває мистецький тиждень з нагоди професійного свята працівників культури. Щодня відбуваються творчі вечори, художні виставки, майстер-класи на будь-який смак. Але, насправді, культурне життя в місті не обмежується одним тижнем. Воно тут завжди бурхливе і різноманітне. І це одна з головних особливостей Ірпеня. Про це розповів голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.

У серпні цього року в Ірпені навіть зявилося символічне місце – площа Творчого Духу. Посеред неї встановлено однойменну стелу, що символізує неповторну творчу ауру міста. На колонні височіє Муза з лавровим вінком, а п’єдестал оформлений чотирма барельєфами, присвяченими різним видам мистецтва – літературі, музиці, живопису, театру. 

Літературні традиції – це те, чим найбільше славиться Ірпінь. “Саме тут народився всесвітньовідомий казковий герой Незнайко, придуманий ірпінцем Миколою Носовим. У місцевому Будинку творчості письменників жив, творив і продовжує збиратися весь цвіт української літератури. Два роки тому оновлений парк Письменників уподобали організатори та учасники всеукраїнського поетично-бардівського фестивалю “Ірпінський парнас” і літературного фестивалю IrpinBookFest. А цього року вперше в Ірпені зібралися фіналісти міжнародного літературного конкурсу “Сузір’я Духовності” з 16 країн світу. У рамках цього проекту ми започаткували щорічну премію імені письменника, режисера, кінематографіста  Олександра Столярова, який жив і творив в Ірпені. Цього року премію здобула одеська письменниця Анна Стремінська”, – розповів Карплюк.

А нещодавно з нагоди Дня міста Ірпінь отримав знаковий письменницький подарунок – світ побачила колективна збірка “Римований Ірпінь”. До неї увійшла поезія 126 авторів, які писали про Ірпінь. Я не знаю іншого українського міста, якому було б присвячено стільки чудових поетичних рядків.

Читайте також: У міській бібліотеці Ірпеня презентували збірку “Римований Ірпінь”

Окрім славетних літературних традицій, Ірпінь має цікаву художню історію. Тут жили й творили видатні майстри пензля Матвій Донцов, Борис Піаніда, Федір Кричевський, Володимир Сидорук. Іменем художника Сидорука названо реконструйований у 2016 році сквер, а в історико-краєзнавчому музеї йому присвячена окрема експозиція.

“Улітку 2017-го народилася традиція проведення художніх пленерів “Намальований Ірпінь”. До нашого міста із задоволенням з’їжджаються митці з усієї України. А цього року до них приєдналися й художники з Білорусі, Азербайджану та Литви. Головним натхненником пленерів є заслужений художник України Костянтин Могилевський, який переїхав до Ірпеня і тепер викладає в спеціалізованій школі художнього профілю №1. Активно долучається до цих заходів і нещодавно відкрита у місті школа мистецтв «Irpen ART School”, – повідомив Володимир Карплюк.

Музичне життя Ірпеня теж дуже багатогранне. Тут жили і творили видатний український кобзар і бандурист Микола Будник, оперна співачка Оксана Петрусенко, відомий український композитор і педагог Михайло Вериківський. Минулого року ім’я Вериківського присвоєно Ірпінській дитячій школі мистецтв, яка вважається однією з кращих на Київщині. Тут навчається понад 500 учнів, які постійно стають переможцями та лауреатами музичних конкурсів різного рівня – від обласного до міжнародного. А викладачі школи, зокрема Анастасія Лук’яненко, Марічка Тимошенко-Білан, Валерій Пінчук виступають на кращих світових сценах.

Останнім часом в Ірпені активно розвивається театральне мистецтво. Такі колективи як  “Браво”, “Руда ворона”, “Ромео і Джульєтта” не лише успішно працюють, виступаючи на міських сценах, але й достойно представляють Ірпінь на всеукраїнських і міжнародних конкурсах та фестивалях. Протягом останніх двох років особливо відзначилася студія театру і кіно “Ромео і Джульєтта”, яку очолює акторка і режисер Ірина Карпенко. Театр неодноразово ставав лауреатом та володарем гран-прі на всеукраїнських конкурсах та вже двічі поспіль здобував перемогу на міжнародному театральному фестивалі у Болгарії. Крім того, Ірина Карпенко вже три роки поспіль проводить в Ірпені Всеукраїнський театральний фестиваль “Шлях до успіху”, який збирає на одній сцені юні таланти з різних куточків України.

Читайте також: “Ромео і Джульєта” здобули перемогу на театральному фестивалі

“Звичайно, це далеко не всі творчі здобутки, якими міг би похвалитися Ірпінь. За кожною нагородою, за кожною зіграною сценою, виконаною мелодією чи написаною книгою стоїть великий талант і щоденна праця творчих людей. Щиро вітаю працівників культури з професійним святом і дякую всім, хто робить наше життя наповненим і яскравим! “, – зазначив Карплюк.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.