Карплюк: Ірпінь має стати прикладом вдалої реалізації медичної реформи

Про реалізацію медичної реформи та впровадження в життя нещодавно прийнятого верховною Радою Закону України №6327 цієї п’ятниці говорили в Ірпінській міській раді з народним депутатом України, заступником голови комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Іриною Сисоєнко. Зустріч відбулася за участі Ірпінського міського голови Володимира Карплюка, представників міської адміністрації та медиків регіону.

“Це моя перша зустріч з медичною спільнотою після голосування у Верховній Раді за закон №6327. Я приїхала на запрошення міського голови. Хочу поспілкуватись з вами, а найголовніше, я хочу розвіяти усі ті міфи, які сьогодні існують у суспільстві з приводу реформи”, – зазначила Ірина Сисоєнко.

Ірина Сисоєнко розповіла ірпінським медикам усі нюанси впровадження медичної реформи та відповіла на віповіла на усі запитання, що найбільше хвилювали медиків.

“Ми віримо в те, що результат цієї реформи буде позитивним. Я переконаний в тому, що Ірпінь має стати прикладом вдалої реалізації цієї медичної реформи, щоб можна було всім розказувати і показувати, що ось тут це справді працює. І ми дуже вдячні пані Ірині, за те, що вона готова нам підставити плече у цій справді важливій справі”, – наголосив Володимир Карплюк.

 

“Правда Ірпеня” вибрала головні тези із розповіді Ірини Сисоєнко щодо Закону України №6327:

 

  • Реформа буде реалізовуватися протягом трьох років. Все буде відбуватися покроково. У 2018-му на нову умови і на новий принцип фінансування перейде первинна ланка медицини. У 2019 – вторинна, і у 2020 – третій рівень надання меддопомоги.

 

  • Новий закон передбачає новий механізм оплати за послуги з охорони здоров’я відповідно до норм Конституції, що гарантують громадянам України безоплатну медицину. У народі цей механізм назвали “гроші ходять за людиною”. Пацієнти самі зможуть обирати медичний заклад, де хочуть лікуватися і держава буде перераховувати кошти у цей заклад.

 

  • Основна норма закону – держава має витрачати не менш ніж 5% від держбюджету на державну програму медичних гарантій для пацієнтів.

 

  • Закон передбачає, що держава має оплачувати не лише первинний рівень медичної допомоги, а й другий, третій, медичну реабілітацію, надання медичної допомоги дітям до 16 років в повному обсязі, ведення вагітності та пологів.

 

  • Закон чітко передбачає, що фонд оплати праці медичних працівників має формуватись не менше, аніж 250% від середньої заробітної плати по Україні. Наприклад, якщо б ця норма діяла вже цього року, то мінімальна зарплатня лікаря становила б 13 400 грн. Це той мінімум, який уже прописаний у законі, і який не можна зменшити постановами Уряду чи наказами міністерства.

 

  • Закон забороняє не укладати державі договірні відносили із закладом медичної допомоги. З кожним медзакладом має бути укладений договір на оплату медичних послуг державою.

 

  • Закон передбачає заборону на приватизацію державних та комунальних закладів охорони здоров’я, на скорочення мережі медзакладів.

 

  • Закон жодним чином не обмежує і не скасовує ті норми пільг забезпечення чорнобильців, ветеранів війни, учасників АТО, інвалідів медичним забезпеченням, що вже існують.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.