Ірпінські освітяни підписали угоду про співпрацю з Ризькою українською школою

На початку березня начальник управління освіти і науки Ірпінської міської ради Олег Білорус і директор Ірпінської загальноосвітньої школи №3 Станіслав Федоров на запрошення Ризької української середньої школи з дружнім візитом відвідали місто Ригу Латвійської республіки. Результатом поїздки стало підписання угоди між школами про співпрацю.

Поїздка до Риги передбачала знайомство з системою загальної середньої освіти Латвії, яка історично має спільне коріння з Україною, а натепер уже 15 років є членом Європейського Союзу.

Ризька українська школа сьогодні відома як осередок культурного та освітнього середовища не лише в Ризі, а й у всій Латвії. Ірпінська делегація обговорила з керівництвом цього навчального закладу можливості обміну учнівськими та педагогічними колективами, реалізації спільних програм і проектів у сфері освітньої діяльності, організації спільних заходів з актуальних питань, що можуть мати спільний інтерес. Важливим є те, що у двох сторін відсутній мовний бар’єр, що сприяє налагодженню відносин на високому рівні.

Гості ознайомилися з матеріально-технічною базою ризької школи, особливостями організації її освітнього процесу, поспілкувалися з учителями та учнями закладу, відвідали уроки української мови, математики, хімії, фізичного виховання.

Поїздка освітян Приірпіння співпала з проведенням Днів української книги в Ризі, в рамках якої у Виставковому центрі на Кіпсалі проходила Латвійська книжкова виставка, яку відвідали наші освітяни.

 Олег Білорус та Станіслав Федоров побували і в Посольстві України в Латвії, де зустрілися з українськими літературними діячами – Андрієм Курковим, Юрієм Винничуком, Олександром Красовицьким, Марією Воробйовою, Іриною Батуревич, з українською громадою Латвії. Автори з України розповіли про свій письменницький шлях, нові книжки, творчі плани, ознайомили присутніх з останніми новинками українських видавництв.

Делегація з Ірпеня передала від в.о. міського голови Анастасії Попсуй для учнів молодшого та середнього шкільного віку Ризької української школи книги про історію та культуру України в казках та оповіданнях.

Олександра РАДОВА

Bookmark the permalink.

Comments are closed.