Ірпінці вчились готувати іспанську тортилью

Сьогодні повар із Валенсії відкривав ірпінцям секрети приготування однієї з найпопулярніших іспанських страв – тортильї. Майстер-клас відбувся з нагоди відкриття у нашому місті іспанського клубу та у рамках культурного заходу “Україна – Іспанія: між двома культурами”, що одночасно проходив в Ірпені та Валенсії.

13720569_10209643423153195_1488864787_o

13720643_10209643421273148_1300792390_o

“Тортилья – це найпростіша і найдешевша страва, яку можна приготувати вдома з підручних продуктів. Туди можна покласти все, що зайве у холодильнику”, – жартує іспанець.

13720648_10209643420673133_1247089879_o

Насправді, тортилья – це наш український омлет, у який додають різноманітні продукти. Обов’язковими інгредієнтами тортильї є яйця, картопля і цибуля, а до них уже можна додавати все, що душі завгодно: ковбасу, м’ясо, гриби, овочі тощо.

Організаторами заходу виступили українська благодійна організація “Фундація добрих справ” та іспанська асоціація “Juntos por la vida” (“Разом за життя”) , що уже понад 20 років займається організацією відпочинку та оздоровлення українських дітей в Іспанії.  А повар, який дав ірпінцям сьогодні кулінарний майстер-клас, – це перший президент асоціації Вінсенте Карсі Мендес.

Асоціація почала свою роботу 1995 року з організації поїздок до Іспанії дітей, що постраждали у наслідок Чорнобильської катастрофи. Сьогодні ж вона організовує відпочинок та оздоровлення дітям, які потребують особливої соціальної уваги: дітям-сиротам, дітям з неблагополучних сімей, дітям-інвалідам. В Іспанії діти живуть у сім’ях протягом 2-3 місяців. Відбирати діток для поїздки починають з шестирічного віку, а потім вони щороку аж до повноліття повертаються в одну і ту ж іспанську родину. Там діти не тільки відпочивають, але й досконало вивчають мову, традиції, культуру європейської країни. Часто трапляється, що іспанська родина погоджується оплачувати навчання українській дитині  і та, за згодою батьків чи опікунів, залишається в Іспанії. Є непоодинокі випадки і всиновлення дітей іспанцями.

“Іспанія – це країна, що приймає найбільше дітей Київщини. Минулого року туди поїхало близько тисячі дітей з області. Цього року уже направлено більше 700 діток і ще будуть направлятися на зимовий відпочинок”, – розповів заступник начальника служби у справах дітей та сім’ї КОДА Володимир Лосєв.

Обирає дітей для поїздки тільки іспанська сторона. Члени правління Асоціації їздять до дітей додому, оцінюють рівень життя, сімейну ситуацію і обирають тих, кому відпочинок, оздоровлення, а буває і реабілітація, за кордоном у той момент потрібні найбільше. Діти повертаються додому з новими силами, знаннями, повні енергії та жаги до життя. Саме для таких дітей і створили іспанський клуб в Ірпені. Тут діти, що побували в Іспанії, будуть спілкуватися між собою, продовжувати вивчати мову, разом відпочивати. На базі клубу уже запровадили безкоштовні курси іспанської мови для дітей. Обіцяють такий курс і для дорослих.

Паралельно з ірпінським майстер-класом у іспанській Валенсії відбувався майстер-клас з приготування українських голубців та випікання млинців. Гості українського та іспанського культурних заходів мали змогу спілкуватися на веб-конференції.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.