Ірпінці пропонують створити центр соціальної підтримки сім’ї

В Ірпені пропонують створити центр соціальної підтримки дітей та сімей “Наші діти”. Головною метою центру має стати збереження сім’ї, попередження розлучення дітей з їхніми батьками, створення умов, за яких жодна дитина не буде направлена до інтернатних закладів, а натомість, буде отримувати необхідний захист і підтримку у своїй громаді. Про це йдеться у нещодавно зареєстрованій петиції. 

sad children hugging his mother

Автори петиції пропонують створити такі відділення центру: 

1. Відділення термінового влаштування дітей. У відділенні можуть перебувати діти, вилучені із сімей, які постраждали від насильства, залишені батьками або ж перебування в сім’ї становить загрозу для їх здоров’я та життя. Також в цьому відділення можуть знаходитись діти грудного віку, від яких відмовились у пологовому будинку. До створення даного відділення буде діяти допомога дітям-відмовникам, які знаходяться у лікарні.

2. Відділення матерів з дітьми. Це невідкладна допомога дітям та їх батькам, які потрапили в надзвичайні обставини, постраждали від насильства чи нещасних випадків. Тут також надають послуги для матерів та вагітних жінок, які мають намір або ж де є ризик відмови від новонароджених дітей. Послуги відділення: надання місця для проживання; забезпечення базових потреб малюків; сприяння у навчанні та працевлаштуванні; посередництво між мамами та їхніми рідними. 

3. Служба підтримки сім’ї.  Допомогти батькам з дітьми, які не в змозі самостійно подолати кризу у родині, справитися зі складними життєвими обставинами, освоїти батьківські навички, мати змогу самостійно якісно піклуватися про своїх дітей відповідно до їх віку та потреб та повернутися до нормального життя родини у суспільстві, групова робота з батьками (тренінгові заняття з розвитку батьківських навичок, групи взаємопідтримки). Створення курсів відповідального батьківства. 

4. Малий груповий будиночок (розрахований на 15 дітей).  Відділення розміщається в окремому приміщенні, де побутові умови не відрізняються від звичайної сім’ї і атмосфера виховання теж максимально наближена до сімейної. В основі роботи з дітьми індивідуальний підхід до кожної дитини, побудова довірливих стосунків між працівниками та вихованцями, система наставництва, відповідальності одного вихователя за 3-4 дітьми. Під час проживання у Будиночку дітям забезпечують соціальну реабілітацію, адаптацію, інтеграцію та реінтеграцію, влаштування їх у сімейні форми догляду, відновлення контактів з родичами, братами та сестрами, підготовку до самостійного життя тощо. 

До кінця голосування залишилось 51 день. Нагадаємо, що для того, аби петиція була розглянута на сесії Ірпінської міської ради, потрібно 300 голосів. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.