ІМР розповіла як мешканцям забезпечити експлуатацію, утримання і використання багатоквартирного будинку

Ірпінська міська рада повідомила, як мешканцям забезпечити експлуатацію свого, утримання і використання спільного майна. Про це вони написали на своєму сайті.

Законодавством передбачено 3 форми управління багатоквартирним будинком, а саме:

– управління багатоквартирним будинком співвласниками;

– управління багатоквартирним будинком управителем;

– управління багатоквартирним будинком об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (асоціацією співвласників багатоквартирних будинків).

У разі, коли співвласники багатоквартирного житлового будинку мають намір самостійно визначитись, щодо обрання форми управління будинком без створення ОСББ , їм необхідно дотриматись певної процедури, визначеної  ст.10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» №417-VIII.

Для цього необхідно:

Крок 1. Ініціатива щодо самостійного управління будинком

– Створити ініціативну групу не менш ніж з трьох власників квартир або нежилих приміщень:

  • Провести роз’яснювальну роботу щодо доцільності обрання одного із варіантів: самостійного управління будинком, призначення управителя або створення ОСББ;
  • Повідомити співвласників квартир і нежилих приміщень про проведення зборів співвласників не менше ніж за 10 днів до дати проведення зборів співвласників.

Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення зборів співвласників зазначається інформацію про ініціатора проведення таких зборів, дату, місце та час їх проведення, порядок денний.

Повідомлення також має бути розміщено у загальнодоступному місці при вході до під’їзду багатоквартирного будинку.

Створити та вести реєстр співвласників, у якому залишать підписи поінформовані про захід співвласники будинку.

Крок 2. Збори співвласників

Проведення зборів співвласників

  • Реєстрація учасників зборів співвласників – із обов’язковим підписом учасників біля свого прізвища.
  • Обрання голови зборів співвласників – обирається більшістю голосів присутніх співвласників. На зборах співвласників необхідно обрати також секретаря зборів.
  • Затвердження порядку денного зборів співвласників та порядок прийняття рішень:

Крок 3. Голосування

Кожен співвласник має кількість голосів, пропорційну до площі своєї квартири/приміщення в загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень будинку.

Рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 % загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Крок 4. Підрахунок голосів

Після проведення письмового опитування необхідно порахувати, скільки голосів «за» та «проти» було віддано під час письмового опитування, а скільки — на зборах, та підсумувати їх.

Проведення письмового опитування

Протягом 15 календарних днів від дати проведення зборів необхідно опитати співвласників, що не були присутні на зборах, щодо їх думки стосовно кожного питання порядку денного. Письмове опитування проводить ініціативна група та інші співвласники за бажанням (зразок бланку опитування додається).

Читайте також: В Ірпені будинки, які обслуговує УЖКГ, зобов’язані визначитись з управителем до 5 березня.

Більше актуальних новин Ірпеня та Приірпіння шукайте у нас у соцмережі Facebook  та Telegram!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.