Громадськість Ірпеня долучилася до розробки ідей для відбудови міста (відео)

В Ірпені відбулася перша установча стратегічна сесія з відбудови громади. У ній взяли участь майже сотня ірпінців різних професій і різного роду занять: освітяни, підприємці, бізнесмени, громадські активісти. Організатори запрошували усіх небайдужих мешканців. Ті, хто відгукнулися, мали змогу запропонувати свої ідеї та висловити бачення, яким має бути відновлений Ірпінь.

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня та офіційної робочої групи «Irpin Reconstruction Summit»:

«Сьогодні ми отримаємо перший зріз бачень та ідей, першу критику, перші пропозиції в напрямку розвитку міста. І після того ми будемо формувати другу стратегічну сесію, після якої ми будемо долучати додаткових спеціалістів і ті ідеї, що вже подані, будемо конкретизувати, формувати  і пропонувати громаді для ще ширшого обговорення».

Щоб охопити проблематику  різних напрямків життєдіяльності громади та сформувати по них пропозиції, було створено 10 комітетів. Зокрема – з питань транспорту, освіти, культури, економіки, екології, урбаністики та інші. Кожен міг обрати той комітет, свою участь у якому вважає найефективнішою.

Наталія Мацелюх, докторка економічних наук, професорка університету ДПУ:

«Мене дуже цікавить сталий розвиток нашого міста. Це розвиток, який передбачає єднання економічної, екологічної і соціальної складової. Підсилять цей напрямок наші думки наукові, які викладені в гранті, який ми отримали від Європейського Союзу під назвою «Політика сталого розвитку міст і регіонів ЄС. Досвід для України».

Зоряна Тихончук, архітекторка:

«У нас зараз буде найбільший виклик після війни – це не тільки відновлення будівель, а й відновлення людей. Оскільки Ірпінь знаходиться поряд із Києвом, Київ має всю інфраструктуру медичну, а реабілітаційна сфера в Україні взагалі просідає. Саме Ірпінь може стати таким хабом для реабілітації».

Катерина Лозовенко, фахівчиня з транспортного розвитку:

«Перш за все – це аналіз існуючих транспортних проблем. І виходячи з цих проблем, будемо пропонувати рішення, що базуються на світових практиках. В першу чергу це — пріоритет пішохідного руху, велосипедного руху, громадського транспорту».

Загалом, пропозицій звучало дуже багато. Усі вони будуть структуровані і сформовані у єдиний протокол.

Олена Ямпольська, проєктна менеджерка робочої групи «Irpin Reconstruction Summit»:

«І коли ця інформація буде структурована, наступної зустрічі, мабуть вже третьої  чи четвертої, ми вже будемо зустрічатися з міжнародними спеціалістами з цих же напрямків. І коли ці мають інформацію і ці мають інформацію — ми маємо загальну інформацію».

У кінцевому результаті усі напрацювання будуть запропоновані для розробки Стратегії розвитку Ірпеня. Головна мета зазначається — розвиток громади, як сучасного, комфортного та безпечного міста на майбутні 20-30 років.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.