Громадські активісти зафіксували можливі ознаки “чорного піару” проти кандитата у народні депутати Володимира Карплюка

Спостерігачі ОПОРИ у Київській області зафіксували агітацію проти кандидата у депутати на парламентських виборах Володимира Карплюка. Її розповсюджували з агітаційного намету. Крім того, у газетах, які роздавали у наметі, опубліковані і матеріали з ознаками дочасної агітації. Про це повідомляють на офіційному сайті ОПОРИ.

Як повідомляється, 5 червня у Ірпені біля міської ради, представниця ОПОРИ зафіксувала агітаційний намет. На ньому була написана назва організації, яка розповсюджувала агітаційні матеріали – “Громадськиий рух “Ірпінь проти Карплюка та “нових” облич”.

Зазначимо, Володимир Карплюк 31 травня був зареєстрований кандидатом у народні депутати, як самовисуванець, у 95 виборчому окрузі (місто Ірпінь та частина Києво-Святошинського району). Також на наметі  зазначена назва газети – загальнополітична газета ірпінського краю “Зоря Приірпіння”.  Цю газету агітатори і розповсюджували. Як повідомляється, у самому примірнику газети, вона виходить щомісяця, поширюється безкоштовно. Засновник і видавець газети Олександр Наказненко. Безпосередньо цей номер (№6), вийшов 31 травня 2019 року. Також у виданя є власний сайт .

На першій сторінці газети, опублікована стаття під назвою “Гостомель йде у “вільне плавання”. Жадібність Карплюка і “Нових облич” спричинила відокремлення селищ від Ірпеня”. У статті негативно висвітлюється діяльність Володимира Карплюка, коли той був представником місцевої влади.

Крім цього видання, з агітаційного намету роздавали і газету “Інформаційний портал. Громадські ЗМІ”, випуск № 15, за червень 2019 року. Редактором “Інформаційного порталу” є Костянтин Хафізов. На примірнику також зазначена наявність сайту. На першій сторінці номеру, який  розповсюджували, діяльність і особистість Володимира Карплюка, висвітлюється негативно. У тексті зазначається, що “В. Карплюк і його оточення  отримало репутацію “токсичних” чиновників”, завдяки, зокрема, роботі журналістів «Інформаційного порталу”. Також ідеться про причетність кандидата у народні депутати і екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка до корупції. Крім того,  на першій сторінці примірника “Інформаційного порталу”, розміщена новина, у якій йдеться про намір Володимира Карплюка балотуватися до Верховної Ради і скріншоти фейсбук-коментарів до цієї новини. В цьому ж номері  був також опублікований матеріал . І одразу новина про фейковий сайт: схоже, що сайт Містоінформ був проданий В. Карплюку разом зі своєю фермою ботів”.  У новині зазначається, що за допомогою цього сайту буде здійснюватися агітація за Володимира Карплюка, як кандидата в народні депутати.

В цьому ж номері опубліковані матеріали і про партію “Нові Обличчя”. “Зазначимо, кандидат у депутати Верховної Ради, Володимир Карплюк, хоч і балотується шляхом самовисування, однак є  головою цієї партії.  Щодо матеріалів про партію, то у газеті їх опубліковано декілька, зокрема  – “Нові обличчя – розсадник сепаратизму в Ірпені”, “В Ірпені хотіли затримати корупціонерів-сепаратистів партії “Нові обличчя”. Також на цілу сторінку опублікована рубрика “Говорить facebook”, у межах якої надруковані фейсбук публікації та коментарі до них, у контексті яких згадується Карплюк і його наміри стати народним депутатом, а також його діяльність, як колишнього очільника міста Ірпінь”, – йдеться у повідомленні.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області Олексій Рєпік наголошує:  “Крім випадку «чорного піару» проти кандидата в народні депутати, у вище описаній ситуації спостерігається також і маніпулятивна технологія. Мається на увазі, коли між  кандидатом і окремою політичною силою,  яка не є учасником виборчого процесу, наразі йдеться про партію. “Нові обличчя”, будується міцний інформаційний зв’язок. Така технологія може  дозволити у майбутньому не згадувати в «чорному піарі» самого кандидата, обмежившись лише партією, адже це й без того матиме вплив на електорат. Однак,  якщо партія прийме рішення брати участь у виборах і  стане суб’єктом виборчого процесу, тоді вона зможе оскаржувати подібні дії вже як суб’єкт”.

Окрім “чорного піару” щодо кандидата у народні депутати Володимира Карплюка, на сторінках “Інформаційного порталу” опублікований матеріал з ознаками дочасної агітації Маргарити Овчаренко “Ми маємо змінити систему, а не просто міняти старі обличчя на нові” . Власне, у цьому матеріалі і йдеться про її намір балотуватися до Верховної Ради: “І я особисто готова боротися за те, щоб стати справжнім представником інтересів громади 95 округу у парламенті! Тому я піду на вибори, бо знаю, що  21 липня ви готові підтримати молоду людину, яка ніколи не займала державні посади, не була у владі…”.

Також  спостерігачка ОПОРИ виявила  білборд потенційної кандидатки у народні депутати,  Маргарити Овчаренко у місті Вишневе.

Зазначимо, відповідно до ч. 1 ст. 70 ЗУ “Про вибори народних депутатів України”, партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Між тим, згідно з ч. 6 ст. 68 Закону,  передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону та за кошти виборчих фондів. Разом з тим, у ч. 7 ст. 74 цього Закону, йдеться, засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог ч. 5 і ч. 10 ст. 72 , а також ч.2 і ч. 7 ст. 73 цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за партії, кандидатів у депутати чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою Крім того, ч. 13 ст. 74 Закону, говорить, що партія – суб’єкт виборчого процесу, кандидат у депутати мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку партія або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.