Філософ у мистецтві: унікальні й таємничі образи Станіслава Войцеховського

Понад чверть століття живе у Ворзелі унікальна людина і прекрасний майстер – член Національної спілки художників України, заслужений художник України Станіслав Войцеховський. Він працює з різними матеріалами і в різних і техніках, його численні роботи перебувають у державних і приватних колекціях України, Німеччини, Польщі, Прибалтики, Голландії, Канади, Австрії, Росії, Об’єднаних Арабських еміратів. Він – учасник багатьох міжнародних художніх виставок, які проходили по всьому світу. За проектами Войцеховського створено столичний Палац урочистих подій, православний храм Святого Іоанна Хрестителя у Києві на вулиці Гарматній, меморіальний комплекс у Нових Петрівцях… 13 березня Станіслав Іванович святкує 80-річний ювілей.

Творче становлення художника розпочалося з Київського художньо-ремісничого училища (ХРУ-16), яке готувало спеціалістів за унікальними на той час напрямками: альфрейний розпис, інтер’єр, скульптура, мозаїка, меблеве моделювання. Саме там Станіслав Іванович знайшов себе у світі мистецтва і познайомився зі шпоном та особливостями роботи в техніці маркетрі та інтарсія. Саме ці техніки стали найвизначнішим здобутком творчого шляху митця.

Пізніше пан Войцеховський закінчив Львівський поліграфічний інститут як художник-графік, після – навчався в майстерні професора Василя Забашти. Крім того у 1980-х роках митець відвідував Синежську школу – центральну студію художньо-проектної творчості на терені колишнього СРСР. Довгі роки навчання стали поштовхом для усвідомлення важливої думки: “Працюй, не покладаючи рук, шукай і знайди себе у творчості”.

Протягом творчого життя митець працював у різних стилях. Окрім згаданих – маркетрі та інтарсії, займався графікою, монументальним мистецтвом, скульптурою, живописом, дизайном.

Маркетрі філософія сенсів та образів

Так, на початку 90-х Станіслав Іванович почав активно працювати зі шпоном у техніці маркетрі, що являє собою вид мозаїки, набір якої виконується зі шматочків шпону.

Маркетрі – абсолютно самостійна художня техніка, яка не потребує додавання інших матеріалів. Адже кожен шматок шпону є природним творінням мистецтва, в якому Станіслав Іванович зміг розгледіти приховані сенси та сюжетну композицію. Кожен образ у творчості художника несе в собі таємничість та недоказаність, кожне творіння приховує філософські смисли. Спектр тем і образів Войцеховського  неозорий – від неперевершених портретів рідних, близьких та відомих українців до неосяжного космосу і релігійної тематики. Так, митець створює в своїх роботах образ величної Божественної сили, яка постійно споглядає за своїм творінням – Землею (“Надвечір’я”), за космічними звершеннями людей (“Повернення”), зображує образи нікому невідомих космічних істот, які спостерігають за нашою планетою (“Останні промені”, “Нічне споглядання”, “Споглядання”). Постійне протистояння земного і космічного наскрізною ниткою проходять через маркетрі митця, знаходячи свій апогей у роботі “SOS”.

Одним із найбільш значущих творів художника на релігійну тематику є «14 стацій Ісуса Христа». Це чотирнадцять картин, на яких зображено 14 стацій (зупинок) Ісуса Христа дорогою на Голгофу.

Серед відомих портретів у колекції митця – портрети братів Кличко, Тараса Шевченка, Бетховена, Богдана Ступки тощо.

У творчій біографії є не лише станкові картини, а й великі проекти з дизайну інтер’єрів, зокрема корпусів Національного авіаційного університету, роботі над якими він присвятив декілька років; створення пам’ятного знака Героям Лютізького плацдарму (спільно з архітектором В. Климиком) у селі Нові Петрівці; єдине у своєму роді оформлення церкви Святого Іоанна Хрестителя на розі вулиці Гарматної та бульвару І. Лепсе в Києві та інші.

Унікальні роботи останніх років

Зараз Станіслав Войцеховський працює у дещо нових для себе стилях, зокрема митець розробив і створив унікальні різьблені набори шахів і шахових столів. Основні теми – “Слов’яни”, “Прибульці”, “Амазонки”, “Монстри”. Кожна фігура цих шахів і шахові столи є унікальним витвором високого мистецтва.

Крім того, останні роки Станіслав Войцеховський працював над картинами, написаними в техніці акрилового живопису. Серед них – портрети членів його сім’ї, серія “Знаки Зодіака” та сюжети на космічну тематику.

Нещодавній проект художника – проект декоративного оздоблення приватного будинку, тематично присвячений світському життю та побуту Київської Русі Х століття, зокрема, сценам полювань, ігрищ та образам тварин і птахів.

Олександра РАДОВА

Фото Володимира ШИЛОВА

Bookmark the permalink.

Comments are closed.