Енергозбереження в бюджетних установах Ірпеня: деталі від мера

Рік тому Ірпінь почав співпрацювати з Північною екологічною фінансовою корпорацією задля вирішення проблеми енергозбереження в бюджетних установах  Ірпеня. Про це у блозі написав Ірпінський міський голова Володимир Карплюк. 

yak-sklasti-plan-roboti-shkoli

З початку 2017-го оплата  комунальних послуг та енергоносіїв для освітніх закладів та установ охорони здоров’я перейшла на плечі місцевих бюджетів. За словами Карплюка, разом із утриманням шкіл і дитсадків, мова йде орієнтовно про 45-50 млн. грн. додаткових витрат.

“Про енергозбереження та підвищення енергоефективності комунальних закладів, ми почали думати щойно ставши до управління містом. Замінили більшість вікон у дитячих садках і школах, утеплили будівлі Ірпінської дитячої міської лікарні та замінили усі старі дерев’яні вікна на металопластикові. Нова дитяча поліклініка та дитсадок “Бджілка” були збудовані із застосуванням сучасних енергоефективних технологій”, – розповів Володимир Карплюк. Також з метою енергозбереження в Ірпені почали замінювати ртутні лампи на енергозберігаючі LED-ліхтарі на вулицях, кожен з яких здатен економити до 55 Вт. Нагадаємо, що на сьогодні таке освітлення вже є на Центральній площі міста, на вулицях Шевченка, Грибоєдова та Павленка.

“Ми розуміли, що самотужки, силами лише міського бюджету, не здатні модернізувати усі комунальні будівлі міста, тому почали шукати відповідні грантові програми. І знайшли. На початку минулого року почалася співпраця із Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО)”, – зазначив мер міста. За участі австрійської Приватної інжинірингової компанії іC Consulenten спочатку провели енергоаудит 41 комунальної установи Ірпеня. У результаті для участі у грантовій програмі по енергозбереженню обрали 21 заклад: школи, садочки, лікарні, поліклініки. Кожен об’єкт отримав індивідуальний пакет рекомендованих заходів, які забезпечать підвищення енергоефективності. “Після того, як ми їх реалізуємо, Ірпінь буде заощаджувати близько 60% на комунальних платежах щорічно. Першими, уже найближчим часом, зміни відчують середні школи №1 і №3, а також ДНЗ №6 “Радість”, – запевнив Карплюк.

Однією із основних рекомендацій європейських фахівців було й запровадження в Ірпені посади енергоменеджера. Пройшовши конкурсний відбір, ним став інженер-будівельник із п’ятнадцятилітнім стажем Роман Киричок. Змушений виїхати із Донеччини восени 2015-го, тут він почав нове життя і готовий завзято працювати для розвитку свого нового рідного міста.

Вже зараз енергоменеджер ознайомлюється зі станом енерговтрат по усіх комунальних об’єктах міста. Використовуючи досвід українських міст, зокрема Львова, що став одним із піонерів енергоефективності в країні, найближчим часом у кожній установі буде визначено відповідальну особу. Вона кілька разів на тиждень, або й щоденно, фіксуватиме і передаватиме енергоменеджеру показники лічильників. “Згодом плануємо застосувати до цього спеціальні програми та диспетчиризувати процес. Таким чином ми побачимо реальний режим споживання, визначимо найбільш енергозатратні будівлі, зможемо реагувати на аномальні втрати тепла чи електроенергії та працювати над усуненням причин”, – пояснив Ірпінський міський голова.

Особливої уваги сьогодні потребують і комунальні котельні. Їх у регіоні – 42. Котли там встановлені ще у 70-80-х роках минулого століття. В ідеалі їх потрібно повністю замінити, але мова йде про непідйомні суми для міського бюджету. “Поки розглядаємо варіант встановлення частотних перетворювачів. Це дозволить економити до 50-60 % електроенергії. Крім того, шукаємо цікаві інвестиційні пропозиції із встановлення котлів на альтернативних видах палива – перероблене сміття, трава, торф”, – пояснив Карплюк.

“Ірпінь тільки почав серйозно займатися  енергоефективністю. Обов’язково будемо співпрацювати із підкованими в цьому питанні муніципалітетами та застосовувати їхній досвід у нашому місті”, – підсумував Володимир Карплюк.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.