До уваги ірпінців: в Україні подешевшає пальне

Представник  Президента  України в  Кабміні Андрій Герус, який  раніше був експертом енергоринку, закликав  трейдерів формувати ціну на паливо,  опираючись на ринкову ситуацію.

– Уже місяць на ринку дизеля спостерігається істотне зниження ціни в оптовому сегменті, – заявив він. – За останні два місяці таке зниження склало 18%, або майже 5 грн / літр. Однак таке падіння не отримало свого відображення в зниженні роздрібної ціни.

За оцінками Андрія Геруса, при такому рівні оптових цін “роздрібна маржа при продажі ДТ становить 7,5 грн / л, хоча “актуальною роздрібної маржею “є 5 грн / л”.

Герус зазначив, що влада не намагається здійснювати ручне регулювання цін, але проводить моніторинг ситуації на ринку.

– Наполегливе прохання до учасників ринку відреагувати на зміну цінової кон’юнктури, -додав Герус. – Щоб споживачі вже найближчим часом могли відчути перевагу конкурентного ринку у вигляді обгрунтованого зниження цін. Підкреслюю, це не якісь суб’єктивні волюнтаристські побажання, відповідні висновки базуються виключно на об’єктивних даних.

Незалежні аналітики підтверджують, що ціни на дизельне паливо і бензин в опті істотно знизилися, а роздрібні не змінюються з кінця квітня. Тоді через побоювання скорочення поставок палива з РФ АЗС підняли ціну. Але потім поставки дизельного палива з Росії почали збільшуватися.

За даними галузевих видань, міністерство економічного розвитку Росії початок погоджувати квоти на поставку палива навіть у великих обсягах, ніж це було до введення санкцій. Відомство узгодило на липень поставку в Україну 250 тис.тон дизельного палива. Липнева квота перевищує рівень середньомісячних російських поставок в січні-травні 2019 року, яка становила в середньому 225 тис. тон.

Свою роль у здешевленні пального зіграло і зміцнення гривні, яка впевнено тримається близько річних мінімумів.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.