Давні українські традиції на Святвечір: 7 цікавих фактів

Святий Вечір – одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового.

Дата святкування різними церквами залежить від дати святкування Різдва. Зокрема, частина християн східного обряду відзначають свято 6 січня за Юліанським календарем після відправленя Великих (Царських) часів (24 грудня — за Григоріанським календарем). Християни, що перейшли на Григоріанський календар, відзначають свято 6 січня.

Кілька цікавих фактів про Святвечір:

За традицією в Святий вечір у будинку повинні зібратися всі члени родини. Причому до святкового столу спізнюватися не можна: «будеш весь рiк блукати».

Сіно

Наші предки вірили, що у Святвечір суха трава набуває магічну силу. На підлогу кидали сіно, горіхи та солодощі.

Обереги

Крім сіна, під скатертиною належало розкласти обереги: часник – “щоб не приступала до хати нечиста сила”, зерно – “щоб був добрий урожай”, а також гроші – “щоб добробут в хатi тримався”. За давнім звичаєм, на стіл ставили зайву тарілку з ложкою, адже напередодні Різдва на сімейну трапезу в будинок зліталися душі померлих родичів. У гості в цей вечір не ходили, але, якщо в хату просився подорожній, його приймали з особливою теплотою.

Кутя

До куті було особливе ставлення, адже зерно в ритуальному блюді символізує воскресіння з небуття, мак – достаток, а горіхи з родзинками – довголіття і процвітання.

Коли вечеряли?

Вечеряти сідали, як тільки на небі з’являлася перша зірка, а до цього моменту православні нічого не їли.

Про що розмовляли за столом?

Під час трапези не дозволялося голосно розмовляти і тим більше сваритися: “буде у родинi колотнеча цiлій рiк”.

Що їли на Святвечір?

Крім куті, в Святий вечір подавали ще 11 пісних страв. М’ясних і молочних продуктів в меню не було, адже ще тривав піст. Пекли пиріжки – з капустою, грибами, квасолею, маком. Також ліпили вареники з вишнями, яблуками, сливами, грушами. Обов’язково ставили на стіл глиняний глечик з узваром – компотом із сухофруктів. Готували рибні страви: холодець, юшку, печеню. Робили салати з буряка, редьки, капусти і грибів.

За матеріалами typical.if.ua

Bookmark the permalink.

Comments are closed.