Чому гинуть дерева?

Нещодавно в одній опозиційній газеті прочитав занепокоєння з приводу загибелі сосен в Ірпені. Наведено припущення громадського еколога Миколи Ковальчука, що сосни гинуть внаслідок діяльності людини. Мовляв, поробили в Ірпені парки, от сосни і гинуть. Адже в парках сосни поливають у суху погоду.  Але зауважимо, що дерева гинули і до того. І не тільки сосни. В “Дубках” дуби падали, вивертаючи коріння із землі, або ламалися, як сірники. Від дерев відламувалися великі гілки. Дуби завжди були символом могутності і довголіття. Чому ж вони гинуть? Я про це писав ще в листопаді 2008-го в “Газеті 7 днів”. Тоді “Дубки” парком ще не були. Йдучи вранці через “Дубки” люди іноді помічали свіжий пеньок. Вночі хтось заготовляв деревину. Нічні лісоруби працюють і нині, але в інших місцях. Споруди покинутого напризволяще Будинку відпочинку “Дубки” розібрали до фундаменту. Мабуть, скоро там не залишилося б і дерев, якби нинішня влада не влаштувала парк “Дубки”.

14408736_1140747262658256_96247534_n

14389975_1140747105991605_810628784_n

Коли я в 1963 році вперше приїхав в Ірпінь, то в “Дубках” були різні атракціони. Ірпінці ходили сюди на прогулянки, відпочивати. Нинішні парки – це відродження і деяким чином створення нових традицій ірпінського культурного дозвілля.

Загляньте в Будинок творчості письменників. Побачите там засохлі сосни і берези. Засохлі дерева є і в інших місцях. Не тільки в парках. Яка причина? Хвороби дерев? Змінюється клімат?

Автор вищезазначеної статті Костянтин Хафізов повідомляє, що хоче організувати “екологічний десант” із Києва, щоб з’ясувати причину загибелі сосен. Дійсно, потрібен висновок науковців про причини загибелі різних порід дерев. Будемо сподіватися, що “екологічні десантники” не з тих, хто вважає причиною загибелі дерев поливання їх у суху погоду. Стверджувати, що дерева гинуть, бо влада влаштовує парки, це лише відволікати увагу від проблеми. А дерева гинутимуть.

Ще одна деревна тема – голубі ялини, які росли біля міськвиконкому. Дехто обурюється, чому їх знесли. Не торкаючись фізичного стану ялин, раджу зазирнути в Інтернет. Голубі ялини, батьківщиною яких є Сполучені Штати Америки, в 1931 році посадили біля Кремля. Після цього їх стали висаджувати біля приміщень виконкомів по всьому Радянському Союзу. Їх навіть називали “исполкомовские елки”. Голубі ялини біля приміщень влади стали символом єдиного СРСР. Голубі ялини можна вирощувати в будь-якому місці, але не біля владних приміщень. Ми вийшли з Радянського Союзу. Але треба, щоб Радянський Союз вийшов із нас.

IMG_8619-150x103Анатолій Зборовський

директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.