Чим запам’ятався для Ірпеня Олексій Зіневич: погляд ззаду

Скандальновідомий винищувач сосен у Зеленій Бучі Олексій Зіневич майже за безцінь продає свою компанію – інтернет-провайдера “Бест”. Однією із причин стало погіршення відносин з владою Бучі, де “Бест” мав монопольне становище. Враховуючи, що саме Зіневич витратив мільйони гривень не на покращення сервісу провайдера “Бест”, а на чорнуху з жовтих газет та кишенькового телеканалу проти Володимира Карплюка та іміджу міста Ірпінь, видання “Правда Ірпеня” вирішила проаналізувати, чим же запам’ятався жителям регіону одіозний Зіневич і чому його місцеві, в т.ч. й співробітники його компанії називають не інакше, як “Льоша Зіна”.

Нещодавно інтернет-видання “Антикор”  опублікувало журналістське розслідування, у якому з’ясовувало, хто ж такий Олексій Зіневич насправді? Скандальний забудовник Зеленої Бучі, власник компанії “Бестбудсервіс” та інтернет-провайдера “Бест”, монополіст у сфері надання інтернет-послуг у місті Буча на Київщині. Ще донедавна «Бесту» вдавалося утримувати монополію й в усьому Приірпінні, але протягом останніх років на ринок регіону зайшли й інші великі гравці. Адже якість послуг провайдера “Бест” була та залишається неймовірно низькою.

Активний розвиток провайдера “Бест” в Ірпені та Приірпінні почався за часів Януковича. Це й не дивно, адже Олексій Зіневич є позашлюбним сином місцевого регіонала – екс-мера Ірпеня Володимира Скаржинського, який мав честь свого часу стати кумом самого автора “кровосісі” Миколи Азарова.

Яблуня від яблуні далеко не падає: Олексій Зіневич як дві краплі води схожий на Володимира Скаржинського

Після Революції Гідності Скаржинського змусили написати заяву, а Зіневичу довелося переорієнтуватися на іншого “папіка”, яким став мер Бучі Анатолій Федорук. Таким чином Зіневич без проблем став монополістом інтернету в Бучі. Відповідно, якість послуг знову стала на останньому місці. 

Маючи такі зв’язки, Зіневич незаконно став власником землі у Лісовій Бучі. Так, у 2016 році четверо осіб, зареєстровані в Бородянці, Алчевську, Немішаєвому та Світловодську, ніби-то випадково отримали земельні ділянки площею по 10 соток по вулиці Грибоєдова та Ганни Барвінок у Бучі. А згодом на них почав будуватися Зіневич. Саме на час початку вирубки дерев у Лісовій Бучі припадає заява Генерального прокурора України Юрія Луценка про дерибан бучанської землі. На необхідності розслідування знищення бучанського лісу неодноразово наголошувала Народний депутат України Ольга Червакова.

Зіневич у Лісовій Бучі отримав ділянки на підставних осіб, вирубав сосни та побудував будинок у стилі hi-tec

Окрім зв’язків з Федоруком, у Зіневича тривалий час зберігалися доволі приязні стосунки з мером Ірпеня Володимиром Карплюком. Але після того, як Карплюк поставив всіх місцевих бізнесменів в однакові умови, змусивши всіх платити належне до міської казни, і позбавив “Бест” монопольного становища, відкривши дорогу у місто новим провайдерам, приязнь Зіневича поступилася лютій неприхованій ненависті. Усі свої ресурси він кинув на боротьбу з колишнім приятелем. Бажання знищити Карплюка набуло параноїдальної форми – Зіневич витратив вже кілька мільйонів на газети з чорним піаром та такого ж змісту телеканал “Погляд”. Саме в ефірі “Погляду” у Бучі все добре (бо дроти провайдера “Бест” розвішені по всіх стовбах і “соплями” натягнуті між будинками; бо Зіневич отримав ділянку на підставних осіб, вирубав дерева і збудував “хатинку”), а в Ірпені все погано (бо Карплюк пустив до міста інших провайдерів, щоб вони в конкурентних умовах боролися за споживача).

У цьому контексті саме Зіневича звинувачували в тому, що він оплатив антирекламу Ірпеня, якою була завішена велика кількість біл-бордів у Києві. А сам він відверто зізнавався на камеру журналістам, що оплачує замовні матеріали проти мера Ірпеня Володимира Карплюка. Тобто, Зіневич зізнався у “джинсі”, іншими словами, підкупі журналістів з метою дискредитації Ірпеня та Володимира Карплюка.

Крім цього, інформаційна агенція “Погляд”, власником якої є Олексій Зіневич, постійно поширює недостовірну інформацію. Так, нещодавно начальник відділу культури, національностей та релігій Євгенія Антонюк спростувала інформацію каналу “Погляд” щодо забудови міського будинку культури. За її словами,  під сюжетом на сторінці інформаційного ресурсу почали зникати її коментарі.

Агенція також опублікувала недостовірну інформацію, яка вводить в оману читача, відносно ситуації з автозаправкою в Ірпені. Утім, журналісти помилково звинуватили у надзвичайній ситуації компанію, яка не має жодного відношення до згаданої будівлі. У зв’язку з цим, колективи успішних комунальних підприємств відмовляються працювати з інформагенцією.

Та Олексій Зіневич завдав громаді Ірпеня не тільки моральних, а й значних матеріальних збитків. Місто втратило мільйони гривень у результаті недобросовісної експлуатації компанією «Бест» житлового фонду. Пошкоджено сотні дахів і несучих стін будинків,  покрівель і капітальних стін ліфтових приміщень. Пошкоджені електричні щитки і дахи, що призвело до затікання дощу і руйнування будівель. Доповнюють сумну  статистику десятки знищених ремонтів під’їздів, виламаних дверей і зірваних замків. Найбільше від такої безгосподарності провайдера постраждав центр Ірпеня. 

Пошкоджені провайдером “Бест” будинки – Зіневич щиро вважає, що так мають жити люди

Реальне ставлення Зіневича до свого бізнесу і до людей яскраво характеризує переписка, яку виставив в інтернет один із користувачів Facebook. В ній Олексій Зіневич (Алекс Бест) нецензурно висловлюється щодо необхідності придбати необхідну за нормативами довжину кабеля для підключення споживачів,  називаючи їх “селюками”, і відмовляється  це робити, мотивуючи свої дії тим, що він не благодійник: “ми що благодійники щастя селюкам там  нести за мої гроші”, – пише він.

Зіневич категорично відмовляється нести селюкам щастя за власні гроші

Зневага і цинізм у спілкуванні з людьми для Зіневича справа звична. Відомий український блогер і телеведучий Володимир Петров, який живе у Бучі і змушений користуватися послугами монополіста, був шокований тим, що бізнесмен побажав своєму клієнту захворіти на рак. Це збурило багатьох користувачів і стало причиною масового відключення від провайдера.

Блогеру Володимиру Петрову довелось почути від Зіневича побажання захворіти на рак

Олексія Зіневича та його компанію неодноразово звинувачували у безпідставному порушенні прав споживачів. Так, у 2015 році до Антимонопольного комітету України звернувся клієнт «Бесту» Костянтин Коверзнєв з проханням відреагувати на протиправні дії монополіста. За прямою вказівкою Зіневича цьому споживачеві не надавалися інтернет-послуги, незважаючи на те, що він сплатив за них наперед. 

З “Бестом” пов’язаний скандал і зі “зливом” даних абонентів. У 2014 році провайдер передав базу телефонних номерів абонентів передвиборчому штабу Анатолія Федорука. Тоді ж абонентам почали телефонувати невідомі та агітували на його підтримку. У жовтні 2016 року, коли прокуратура почала активно займатися земельними справами в Бучі, користувачі провайдера отримували СМС-запрошення на віче на підтримку Федорука. А у липні цього року ситуація з незаконним використанням персональних даних повторилася. На телефони абонентів «Бесту» розсилалися запрошення на організовані Зіневичем акції.

Персональні дані абонентів Зіневич використовує для власних політичних цілей

Користуючись можливостями монополіста, компанія «Бест» дозволяє собі жорстоко посягати на свободу слова на Приірпінні, а сам Зіневич став найбільшим ворогом свободи слова в регіоні. У 2016 році за наказом Олексія Зіневича для користувачів “Бесту” були заблоковані сайти “Зоря Приірпіння”, “Ірпінь онлайн”, “Правда Ірпеня” та офіційний ресурс Ірпінської міської ради. Під натиском громадськості Зіневич здався та був змушений розблокувати ресурси.

Проте у 2018 році “Бест” вдруге незаконно заблокував “Правду Ірпеня”. Сталося це після того, як сайт оприлюднив серію викривальних матеріалів щодо причетності Зіневича до дерибану землі та незаконної вирубки дерев у Лісовій Бучі. І тільки після публічних заяв громадських організацій, відповідних публікацій Інституту масової інформації та інтернет-видання “Детектор медіа”, сайт “Правду Ірпеня”  розблокували.

Але наступ Зіневича на свободу слова не обмежився блокуванням сайтів. У травні цього року він не пустив на круглий стіл про перспективи розвитку Ірпеня громадських лідерів і журналістів. Звичайно, за винятком тих, хто на нього працює. Більше того, журналістів силою виганяли із зали.

Підлеглі Зіневича виганяють журналістів із зали

Зіневич оголосив війну місцевим АТОвцям. Воїни АТО та члени родин загиблих відверто називають Зіневича “проституткою” та заявляють про численні погрози з боку одіозного власника інтернет-провайдера, який втрачає свою монополію в регіоні. “Щодо дна – воно попереду, снігірі, розп’яті хлопчики і т.д.”, – у своєму пості в Facebook Олексій Зіневич не приховує своїх намірів щодо хлопчиків з АТО, попереду яких чекає розп’яття. Одночасно з цим він випускає накладом 75000 примірників газету “Погляд”, в якій відверто називає місцевих АТОвців злочинцями та засуджує їхню участь у акції “Кава з Шевченком”, де діти з родин АТОвців читали поезію Тараса Шевченка на центральній площі Ірпеня біля пам’ятника Кобзареві.

АТОвець Калінін вважає Зіневича сучасним Гебельсом – безпринципним пройдисвітом

У червні цього року Олексій Зіневич серйозно підставив ГО «АвтоЄвросила», привівши шляхом обману представників цієї організації на мітинг під будинок Генерального прокурора України Юрія Луценка. Члени ГО, які були присутні на заході, до останнього не знали, що автоколона вирушить до будинку Генпрокурора, бо  попередньо мова йшла про підтримку мешканців проблемної забудови. Керівництво “АвтоЄвросили” публічно вибачилися перед Юрієм Луценком і заявило про підставу з боку Зіневича.

Маленький Зіневич організовує велику автоколону “АвтоЄвросили” до будинку Генпрокурора Юрія Луценка

У всіх акціях Громадської ініціативи Зіневича постійно беруть участь його підлеглі. Але при цьому, співробітникам інформаційної агенції «Погляд» не виплачують вчасно зарплатню (офіційна заробітна плата на каналі мінімальна, все інше Зіневич виплачує в “конверті”), а кількість скарг на неякісні послуги компанії “Бест” щодня зростає.

А в інтернеті з’явилася інформація, що через значні борги Олексій Зіневич готовий продати провайдера “Бест” за 1,5 млн. доларів.  Проте, у Зіневича почалися серйозні фінансові проблеми і він виставляє на продаж провайдера “Бест” за 800 тисяч доларів.

Фінансові проблеми почалися через життя на широку ногу з блакитними відтінками. На початку року Зіневич став героєм сексуального скандалу через романтичний відпочинок зі своїм другом Ярославом Маляренком, екс-начальником ірпінського відділу освіти, якому довелося піти з роботи, аби уникнути покарання за корупцію. Хоча така поведінка є цілком природньою для чоловіка, який вважає себе людиною голубої крові, враховуючи те, що він позашлюбний син регіонала Скаржинського. Тепер Зіневича називають у регіоні  “Льоша Зіна”,  а його партнера Ярослава Маляренка – “Ярик Актив”. Напевно, від слова “активіст”.

Льоша “Зіна” Зіневич і Ярик “Актив” Маляренко

Фінансову та чоловічу нечистоплотність Зіневича підтверджують і його колишні друзі, яким Зіневич радикально відмовляється повернути кількамільйонний борг.

 Кримінальний кодекс України – це найголовніша книга для Олексія Зіневича на найближчі роки

У Зіневича проблеми й з правоохоронними органами. Його підозрювали у причетності до побиття голови Коцюбинської ТВК Людмили Демченко.

У побитті голови Коцюбинської ТВК Людмили Демченко журналісти звинуватили Олексія Зіневича

Тож як далеко може зайти Зіневич у своїх мстивих планах можна ще здогадуватися, але те, що це буде дуже далеко від порядності, – вже очевидно. Адже людині потрібно прокласти свої кабелі по всіх містах та селах Приірпіння, щоб заробляти гроші. А всі, хто буде заважати монополісту – отримають по сюжету на каналі “Погляд”. Або їх заблокують, як “Правду Ірпеня”. Або відключать, як Костянтина Коверзнєва. Або побажають захворіти на рак, як Володимиру Петрову. Або поб’ють, як Людмилу Демченко.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.