Чим корисний денний сон

В дитинстві багато з нас засмучувалися, коли батьки вкладали вдень спати і вважали це марною тратою часу, який так необхідний для ігор з друзями. Дорослі навпаки, були б раді днем прилягти, але де віднайти час. А хтось має часу, але не впевнений, що денний сон корисний.

Особливості денного відпочинку

Однозначно можна сказати, що вдень спати корисно. Такий сон не менш важливий, ніж нічний. В першу чергу цей відпочинок буде на благо для мозку, який отримує можливість розслабитися і стати на паузу. Денний сон збільшує стійкість до стресів, знижує гіпертонікам тиск, несе добрий настрій, регулює серцево-судинну діяльність, що поліпшує фізичний і емоційний стан, пам’ять. Крім того, вчені прийшли до висновку, що сон в середині дня підвищує працездатність. Знаючи про це, багато власників фірм в Китаї, Японії, ряді європейських держав, позитивно ставляться до денного сну підлеглих і навіть збільшують тривалість обідньої перерви в спеціально обладнаних приміщеннях.

Краще всього для денного сну підійде післяобідній час. Якщо ж прилягти ближче до вечора, в 4-5 годин, то у вашому режимі відбудеться збій і вночі розпочнеться період неспання. У кожної людини індивідуальна потреба в денному сні, яка залежить від того скільки вона спала вночі. Сприятливий денний сон буває в двох ситуаціях — коли пробудження настає за 20 хвилин до настання фази глибокого сну або через 90 хвилин після відходу до сну, щоб уникнути фазу глибокого сну і виспатися. Якщо пробудження настає у невідповідний час, то людина не відчуває себе відпочилою. Ба більше, можуть з’явитися млявість, сонливість, загальмованість.

Виникає питання — яким чином відстежити ці дві різні фази (швидкого і повільного сну). Це можна зробити двома способами: за допомогою фітнес-браслета, який визначить найкращий момент для пробудження, або розрахувати час самостійно.

Щоб досягти своєї мети, необхідно кілька днів дотримуватися одного часу для відходу до сну і підйому. І при цьому поступово пересувати стрілки своїх внутрішніх годин на 15-20 хвилин. За допомогою такого досвіду можна дізнатися, коли найзручніше прокидатися, тобто відчувати себе після пробудження бадьорим.

Коли не варто спати вдень

Зловживання сном також шкідливо, як і його дефіцит. Коли на полуденний відпочинок йде 2-3 години, то виходить перебір, який негативно позначиться на стані здоров’я. У результаті знизиться працездатність, увага стане розсіяною. Варто враховувати, що людям, зануреним у глибоку депресію, короткочасний сон не піде на користь. Важливо знати, яка тривалість денного відпочинку необхідна. Коли людина перебуває в пригніченому стані, її не можна будити під час фази глибокого сну, інакше це може негативно позначитися на самопочутті. У такій ситуації варто вдатися до поради психотерапевта.

Можливість денного сну часто залежить від об’єктивних обставин. Якщо у вас вільний робочий графік, то варто подрімати хоча б півгодини після обіду. Іншим працюючим людям доведеться обійтися без денного сну, але нічого небезпечного в цьому немає.

Якщо неможливо прилягти вдень, то необхідно так організувати нічний відпочинок, щоб сон був міцним і повноцінним. Тому важливо лягати ввечері в один і той же час, ізолювати себе від сторонніх подразників — гучних звуків, яскравих лампочок, дискомфортного ліжка. Також необхідно виключити вживання жирної їжі на ніч, відключити телефон, не допускати в спальню домашнього кота або собаку. Занадто тепла ковдра теж може стати перешкодою солодкого сну. При гарній організації нічного відпочинку, можна цілком обійтися без денної дрімоти

Bookmark the permalink.

Comments are closed.