Будівельний скандал навколо ЖК “Атлант”

Останнім часом у соціальних мережах все більше обговорюється тема забудовника “Атлант” та його дій в Коцюбинському. Несплата пайової участі, корупційні схеми, підміна документів – все це вже давно асоціюється з іменем нового ЖК.

Як виявилось, навколо “Атланту” вже не вперше виникають подібні будівельні скандали – кілька років тому аналогічна ситуація склалась у Броварах…За інформацією інтернет-порталу “Вісті”, “Атлант” розпочав своє будівництво без громадських слухань, більше того – мешканці приватного сектору взагалі не були проінформовані про появу високоповерхівок біля своїх будинків. Окрім цього, автор статті Олександр Вакуленко повідомив, що представники “Атланту” отримали дозвіл на будівництво виключно за умови зведення соціального житла. Близько п’ятдесяти квартир повинні були отримати черговики. Коли настав час розподілу, з’ясувалося, що місто отримало менше десяти.

Наступний скандал розгорівся, коли вони розпочали розбудову двох висоток поблизу Броварського міського відділу МВС, на вулиці Кірова. Директор фірми обіцяв надати квартири працівникам правоохоронних органів, провести зливну каналізацію і побудувати в цьому мікрорайоні школу мистецтв. Каналізація так до кінця і не добудована, а заклад для дітей планується побудувати в новому місці, на городах міщан. Ця історія дуже нагадує події в Коцюбинському, адже мешканці досі не отримали ні обіцяних дитячих садочків, ні спортивного комплексу, ні, тим паче, нових доріг. Наразі все, що мають місцеві жителі – перезавантажені комунікації й безкінечні обіцянки.

Тепер повернемось до Броварів…Кореспонденти сайту “Маєш право знати” також детально дослідили причини та наслідки будівництва “Атланту” в цьому місті. Про те, що поруч із одно- та двоповерхівками виростуть 21-поверхівки від БК “Атлант”, мешканці вул. Фельдмана дізналися лише в 2014 році, коли забудовник ділянку обгородив та вивісив інформаційний бігборд. Та перспектива такого сусідства мешканців приватних будинків зовсім не тішила, адже коли вони купували земельні ділянки, сподівалися втекти від бурхливого міського життя. Шини та поламаний паркан – так протестували жителі вулиць Фельдмана, Симоненка, Кобилянської, Левицького, Злагоди два роки тому проти будівництва висоток по сусідству.До того ж, ділянка впритул прилягає до інфекційного відділеня лікарні та моргу. Люди підозрюють, що ця земля може ховати в собі небезпеку, яку легко розворушити. Це стосується можливих захоронень, пов’язаних із лікарською діяльністю названих відділень та трупарні. Та БК «Атлант» відмовлятися від своїх планів не збирався, адже всі дозволи у Броварській міськраді отримав юридично законно і не бачив ніяких підстав змінювати призначення забудови з багатоповерхової на індивідуально-садибну чи зблоковану.

Обурені люди провели громадське обговорення, написали заяви до міського голови, в прокуратуру та зібрали багаточисельні підписи з проханням внести зміни до Генплану міста – змінити функціональне призначення земельної ділянки на приватну чи зблоковану забудову. Навіть оплатили внесення змін до Генплану, адже в міста такої суми не було. Однак забудовник стояв на своєму: щоб не «прогоріти» в грошах, будуватимуть не менше 12 поверхів. Тоді плани БК “Атлант” людям вдалося зруйнувати: забудовника вижити і землю відвоювати. І будівництво на Фельдмана, 1 припинилося.

Як бачимо, місцеві активні жителі змогли самостійно відвоювати ділянку й власними силами зупинили незаконне будівництво. В Коцюбинському ж протилежна ситуація. У 2015 році, коли ще будинки «Атланту» не були здані в експлуатацію, можна було тимчасово припинити будівництво, отримати мільйони пайової участі й використати їх для розвитку селища. Саме тоді на вибори голови Коцюбинського йшла тодішня активістка Ольга Матюшина, яка мала “активну” позицію – “Поки не буде сплачена пайова участь та побудовано дитячий садок, будинки “Атланту” не будуть здані в експлуатацію”.

Минуло майже 2 роки…Що ж змінилось? Ольга Матюшина стала очільницею селища, представляючи при цьому інтереси провладної партії, і, як наслідок, – забула про всі свої передвиборчі обіцянки.
Жителям Броварів вдалося відстояти свої права і залишити останнє слово за собою. Що ж очікує на Коцюбинське – мільйонні борги чи довгоочікуваний розвиток?

Bookmark the permalink.

Comments are closed.