Аргентинський мандрівник: мої друзі зі всього світу в захваті від Ірпеня

8 лютого в коворкінгу “Портал” у  Бучі відбулася зустріч із аргентинським мандрівником Фернандо Оскаром Каїґо. Він зупинився в Ірпені. Йому 38 років, п’ять з яких він віддав подорожам.

– Хто ви за спеціальністю?

– Я – кухар, а також стоматолог. В Аргентині у нас свій бізнес, невеличка крамниця. 

Оскар розмовляє з шанувальницею подорожей

– Як ви розпочали мандрівне життя?

– Якось я під час відпустки  відвідав Перу. Повернувся додому і мені стало скучно щоранку йти на одну й ту ж роботу, щовечора повертатися додому. І так багато років. Я вирішив побачити світ. Мені подобається вчитися, пізнавати нове. Які традиції і яка кухня в різних країнах? Що і як їдять? В школі стільки не дізнаєшся.

Ви маєте родину?

– Моїй доньці виповнилося 17 років. З дружиною ми розлучилися. В Латвії у мене була інша жінка, але вона не розуміє мого способу життя.

Фернандо Оскар Каїґо в Порталі

Звідки ви берете гроші на мандри?

– Я подорожую майже без грошей. Мені подобається, коли немає грошей. Тоді починаєш думати. Голова працює, і знаходиш вихід. В Таллінні я працював помічником кухаря у ресторані. Там зарплата – 2 тисячі євро. За миття посуду в ресторані платять 1300 євро. В Естонії нормальні зарплати. У Латвії гірше. Там помічник кухаря отримує 400 євро. В Росії теж зарплати малі. На місяць можна влаштуватися без оформлення документів. Мені доводилося влаштовуватися в готель прибиральником за те, що мені надали ночівлю.  

Колумбія

Ви побували в багатьох країнах. А як ви спілкуєтеся з людьми? Адже для цього необхідно знати багато мов. 

– Ні, – Оскар дістає смартфон, в якому є програма “перекладач”. За допомогою перекладача аргентинець може спілкуватися різними мовами,  зокрема й українською. Напис перекладу з’являється на дисплеї і водночас його дублює голос.

Чи є відмінності в іспанській мові в Аргентині і Іспанії?

– Вимова дещо інша. Деякі слова теж відрізняються.

Таллін. Естонія

– За п’ять років подорожей ви не поверталися додому?

Була сімейна проблема, і я їздив в Аргентину. Мама хоче приїхати в Німеччину, де ми зустрінемося. Моя мама мандрує один раз на рік, як туристка. Мої друзі теж подорожують. Одній моїй знайомій вже 81 рік, а вона мандрує світом. У неї будинок на колесах. Нині вона в Центральній Америці.

Чи потрапляли ви в небезпечні ситуації?

– В усіх країнах є певні небезпеки. Я завжди насторожі. Переміщатися треба вдень. Рано-вранці виходиш і до вечора, доки ще не стемніло, потрібно знайти місце для ночівлі. Якщо цю схему не ламати, то проблем немає. Якось у Литві я проїхав на велосипеді 70 кілометрів. Стемніло і я попросився переночувати до пожежників. В будь-якій країні можна звернутися по допомогу до пожежників. У них можна переночувати. А в готелі бувало, що у мене крали щось із одягу. В Південній Америці є небезпечні місця. В Європі – о’кей. В Україні добре.  Супер. Через Інтернет можна знайти, де недорого переночувати. Написав і якщо відповіли, то все добре. Треба використовувати додатки, де багато відгуків, використовувати рекомендації друзів.

Фернандо Оскар Каїґо

Вам доводилося зустрічати диких звірів?

– Біля Риги я бачив ведмедя. Здалеку. В Перу зустрічав велетенських черепах.

Чи були у вас неприємності із державними чиновниками?

– Ні. Я викликаю інтерес і до мене всюди  ставляться люб’язно. Поліцейські зі мною фотографуються. 

Як ви харчуєтеся?

– Я купую в супермаркеті і готую сам. Так дешевше.

Чи є особливості у людей у різних країнах?

– В кожній країні є хороші і погані люди. В кожній країні є проблеми з економікою. Все однакове.

Яке у вас склалося враження про Ірпінь?

– В Ірпені багато дітей. Це дуже гарне місто, особливо центр. Тут чисто, але холодно. В Ірпені безпечно, порівняно з іншими містами. Я викладаю фото Ірпеня в Інтернеті. У мене друзі по всьому світу. Вони в захопленні: «Яке красиве місто! Вау!»

Що ви порадите людині, яка хоче подорожувати, як ви?

– Передусім, слід визначитися, що ти хочеш. Якщо маєш багато грошей – це одне. А якщо мало грошей, то потрібно обміркувати, як поповнюватимеш витрати. Можна заробляти під час подорожей. Можна щось купити і перепродати. Наприклад, український національний костюм в іншій країні можна продати дуже дорого. Головне – вміти продати.  Ваші окуляри в іншій країні – це екзотика. Найскладніше – почати. Головне вийти із зони комфорту. Треба навчитися подорожувати з малою кількістю речей. Чим більше маєш  речей, тим менше подорожуєш. Я хочу зробити велосипедний причеп, в якому можна спати. Велосипед я маю. Але він залишився в Ризі. Причеп привертатиме увагу. А для встановлення контактів з людьми дуже важливо викликати інтерес. От ви тут звичайна людина, а, наприклад,  у Мехіко скажуть: “Вау! Це українець!”

Куди ви збираєтеся поїхати після України?

– В Румунію, Туреччину. Та, зазвичай, я подорожую без плану.

Спілкувався Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ

Bookmark the permalink.

Comments are closed.